Παρασκευή 23.04.2021 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

«Μήνας Τέχνης» στο Πολεμικό Μουσείο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ07.12.2020 | 7:27 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ο «Μήνας Τέχνης στο Πολεμικό Μουσείο», που αν η πανδημία το επιτρέψει θα διεξαχθεί από 25 Ιανουαρίου ως 21 Φεβρουάριο 2021, θα είναι άλλος ένας «σταθμός» της Μύρτιδας, της μικρής Αθηναίας που έχασε τη ζωή της από τυφοειδή πυρετό στον λοιμό του 5ου αι. π.Χ.

Συγκεκριμένα, το διάστημα αυτό στο μουσείο, έργα σαράντα περίπου Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών θα «συνομιλήσουν» με το 11χρονο κορίτσι που «αναγεννήθηκε» 2,5 χιλιετίες περίπου μετά τον θάνατό της με τη βοήθεια της επιστήμης. Η έκθεση θα πλαισιωθεί με πρωτότυπες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 18 και 19 Φεβρουαρίου.

«Στην έκθεση συμμετέχουν γλύπτες και ζωγράφοι που είχαν προσφέρει έργα τους το 2010, καθώς και πολλοί ακόμα καλλιτέχνες, νέοι ‘φίλοι’ της Μύρτιδας, οι οποίοι μόλις πληροφορήθηκαν για τον ‘Μήνα της Τέχνης στο Πολεμικό Μουσείο’ με συγκινητική ανταπόκριση προσέφεραν πίνακες και γλυπτά στην Πινακοθήκη της», πληροφορεί το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επίκουρος καθηγητής Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μανώλης Παπαγρηγοράκης, ο οποίος μαζί με τους συνεργάτες του ανάπλασε το πρόσωπο του άτυχου κοριτσιού.

Η έκθεση θα πλαισιωθεί με δράσεις, που θα κορυφωθούν το διήμερο 18-19/2. Την πρώτη ημέρα, ένας γλύπτης και ένας ζωγράφος θα δημιουργήσουν ένα έργο για τη Μύρτιδα, ενώ ο καθηγητής της Νομικής Σχολής Αθηνών, Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, και η νομικός Έλλη Ρούσσου θα συνομιλήσουν με καλλιτέχνες και κοινό για τα πνευματικά δικαιώματα που απορρέουν από ένα έργο το οποίο δημιουργείται μέσα στο Μουσείο. «Μετά και τα γεγονότα με την covid-19 έχουν δημιουργηθεί νέα μουσειολογικά δεδομένα παγκοσμίως», επεξηγεί ο καθηγητής.

Την επόμενη ημέρα, στις 19/2, περίπου τριάντα άτομα θα μιλήσουν για τη … Μορφή. «Η ιδέα προήλθε από την εξαιρετική εκπομπή της κ. Ματρώνης Δικαιάκου, στις ‘Διαβουλεύσεις’, στο κανάλι της Βουλής, όπου επ’ ευκαιρία του ταξιδιού της Μύρτιδας στο Προεδρικό Μέγαρο των Τιράνων συνομιλήσαμε με την κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και τον κ. Δημήτρη Σεβαστάκη για την «πολιτιστική διπλωματία». Θα είναι ένα συνέδριο για τη ‘Μορφή’ με εξαιρετικές ομιλίες φίλων, συναδέλφων και συνεργατών ως προς τον τρόπο που ο καθένας προσεγγίζει, ‘ακουμπά’ και αναπτύσσει την έννοια της ‘Μορφής’ από την οπτική γωνία των ενδιαφερόντων του.

Και, όπως λέει ο καθηγητής Δημήτρης Σεβαστάκης, ‘…Να μη φοβόμαστε να δούμε κάτω από τη μορφή. Η μορφή είναι ένας τρόπος για να μας αποκαλυφθεί αυτό που υπάρχει από κάτω’…», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαγρηγοράκης. Και διευκρινίζει: «Πιστεύω ότι με τις δύσκολες συνθήκες που μας έχει επιβάλλει η πανδημία με τη στέρηση της ‘εικόνας’, της ‘μορφής’ και της άμεσης επικοινωνίας, η σκυτάλη έχει πάει σε νέες μορφές τέχνης. Εκμεταλλευόμενοι την υψηλή τεχνολογία επιβάλλεται να συμμετέχουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό».

Και η επιλογή του Πολεμικού Μουσείου; «Πολλοί λόγοι μας οδήγησαν στη νέα αυτή συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο. Είναι αρκετά φιλόξενο -θα είναι η δεύτερη φορά που η Μύρτις θα το «επισκεφτεί»-, το φουαγιέ του εξυπηρετεί τις ανάγκες της έκθεσής μας, διαθέτει ένα μεγάλο αμφιθέατρο στο οποίο θα γίνουν οι δύο ειδικές εκδηλώσεις που ανέφερα, η δε πρόσβαση στο Μουσείο είναι δίπλα στη στάση του Μετρό και αυτό εξυπηρετεί τον κόσμο. Και μην ξεχνάμε ότι η Μύρτις είναι παράπλευρη απώλεια πολέμου. Εξάλλου, από αυτό το Μουσείο θα ξεκινήσουμε για την επόμενη έκπληξη του 2021: τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821», μας απαντά.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Φυτικά Ροφήματα Βρώμης ΚΑΡΠΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Nature Spot e-shop