Σάββατο 13.08.2022 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία για το προσφυγικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ21.11.2019 | 6:36 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Το μήνυμα πως η Ελλάδα φτάνει στα όριά της στο θέμα προσφυγικό / μεταναστευτικό ζήτημα έστειλε μέσα από το βήμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πραγματοποιώντας την κεντρική του ομιλία στο ΕΛΚ, ο κ. Μητσοτάκης, υπογράμμισε πως «οι χώρες πρώτης υποδοχής δεν θα έπρεπε να επωμίζονται μόνες τους το βάρος των μεταναστευτικών πιέσεων. Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή».

Στο ίδιο πλαίσιο ο πρωθυπουργός τόνισε πως «η Τουρκία οφείλει να κάνει περισσότερα ώστε να εκπληρώσει το κομμάτι που της αναλογεί. Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Είναι επίσης, δυστυχώς, ενδεικτική του γεγονότος ότι το μεταναστευτικό χρησιμοποιείται επίσης ως εργαλείο διεθνούς πίεσης».

Παράλληλα, έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, να σταματήσει τις ανεύθυνες δηλώσεις στο μεταναστευτικό / προσφυγικό.

«Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες» ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί σε αυτό το ζήτημα. «Είναι καιρός για λιγότερες ανεύθυνες δηλώσεις και για πιο ειλικρινή διάλογο» κατέληξε.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Εμείς, ως Έλληνες, έχουμε επιτελέσει και με το παραπάνω το καθήκον που μας αναλογεί. Έχουμε ήδη αλλάξει, ως νέα κυβέρνηση, τη νομοθεσία για το άσυλο ώστε να εξετάζουμε αιτήσεις πιο αποτελεσματικά. Δημιουργούμε καινούργια προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά μας. Αντιμετωπίζουμε το φλέγον ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Και, φυσικά, παρά τις εντελώς αβάσιμες κατηγορίες, εξακολουθούμε να διασώζουμε εκατοντάδες ανθρώπους στη θάλασσα κάθε μήνα».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης