ΠΟΛΙΤΙΚΗ 27.11.2025

Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Στον προϋπολογισμό που, όπως είπε, «επιστρέφει το μέρισμα της ανάπτυξης» αλλά και τη μεγάλη αλλαγή της μεταφοράς της αρμοδιότητας των οικοδομικών αδειών και των κατασκευών από τις πολεοδομίες στο Κτηματολόγιο, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης.
Υπενθύμισε, επίσης, ότι την Παρασκευή, θα πιστωθεί η επιστροφή ενοικίου σε πάνω από 1 εκατομμύριο ενοικιαστές «κάτι που σημαίνει μείωση των ενοικίων κατά 8%».
Παράλληλα διεμήνυσε ότι οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν πρώτη προτεραιότητα με το μήνυμα ότι «θα δώσουμε μάχη με το βαθύ κράτος και τη μετριότητα και αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε.
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε από όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας τονίζοντας ότι «η πρωτοβουλία αυτή κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».
Όσον αφορά τον προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί μέσα στον Δεκέμβριο είπε ότι «στο επίκεντρο είναι η βελτίωση των εισοδημάτων. Είναι αναπτυξιακός και χωρίς να είναι κατάλογος εσόδων εξόδων είναι πυξίδα που κατευθύνει τις προτεραιότητες… Είναι προβλέψεις που ενισχύουν το σύνολο με έμφαση στη μεσαία τάξη και τις οικογένειες με παιδιά. Στην προτεραιότητα και οι νέοι, οι ένστολοι και οι κάτοικοι της περιφέρειας»
Για το πρόβλημα της στέγης υπενθύμισε ότι «θα πληρωθεί αύριο η επιστροφή ενός ενοικίου σε παραπάνω από 1 εκατ. ενοικιαστές που ισοδυναμεί με μείωση 8% στα ενοίκια».
Αναφερόμενος στις αλλαγές στις πολεοδομίες είπε πως «Παίρνουμε την τολμηρή απόφαση να μεταφέρουμε την αρμοδιότητα των οικοδομικών αδειών και των κατασκευών στο Κτηματολόγιο για να δημιουργήσουμε ένα συνεκτικό σύστημα που θα διευκολύνει ιδιοκτήτες κατασκευαστές και επενδυτές με one stop shop για κάθε ακίνητο που θα είναι λειτουργικό το 2026».
«Όσον αφορά το κληρονομικό δίκαιο και τις στρεβλώσεις του καθώς είχαμε διατάξεις που ήταν αμετάβλητες εδώ και 80 χρόνια, εισάγουμε καινοτομίες όπως ο θεσμός της κληρονομικής σύμβασης η αλλαγή των ποσοστώσεων σε περίπτωση μη ύπαρξης διαθήκης, η ενίσχυση της θέσης των συζύγων, η ενίσχυση των συντρόφων. Η μεταρρύθμιση αυτή έχει αναπτυξιακή διάσταση ως προς το πώς κληρονομείται σίγουρα η περιουσία που συχνά καταλήγει να μην μπορεί να αξιοποιηθεί από τους κληρονόμους και αυτό αντιμετωπίζεται» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.