Τρίτη 20.04.2021 | Εορτάζουν: Ζακχαίος, Ζάκχος, Ζάχος,Λάζαρος, Λάζος

Μητσοτάκης: Δύσκολη αλλά αναγκαία επιλογή το lockdown

ΠΟΛΙΤΙΚΗ12.11.2020 | 6:35 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Σε ένα ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετατράπηκε η συζήτηση στη βουλή σε επίπεδο πρωτολογιών.

Από τη μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε στο να εξηγήσει την ανάγκη της λήψης των νέων οριζόντιων και σκληρών περιοριστικών μέτρων και να αναδείξει ποια κατά τη δική του γνώμη ήταν τα λάθη και οι παραλείψεις της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα, ασκώντας ωστόσο κριτική και για τις αντιφάσεις της αντιπολίτευσης στις κατά καιρούς προτάσεις της το προηγούμενο διάστημα σε ότι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.

Σε αυτό το πλαίσιο μίλησε για ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια στην ενίσχυση του ΕΣΥ ενώ επέμεινε ότι μία από τις κύριες αιτίες της διασποράς του ιού ήταν η διασκέδαση, που αφορά κατά κύριο λόγο τους νέους.

Σε ότι αφορά τη λήψη της απόφασης για το lockdown ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «αν συνεχίζαμε χωρίς μέτρα θα είχαμε πάνω από 1.000 ασθενείς. Ο αριθμός των ΜΕΘ δεν μπορεί να είναι άλλοθι για τις προτεραιότητες μας».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στη βασική του πρόταση ζητώντας αλλαγή στρατηγικής της κυβέρνησης που να τη σηματοδοτήσει η αποδοχή για έναν υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και κάλεσε τον πρωθυπουργό να παραδεχτεί ότι «πέσατε έξω», ενώ ως προς τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι σε συνθήκες πανδημίας δεν μπορεί να ζητάει εκλογές και να επιδιώξει την εκδίωξη της κυβέρνησης από την εξουσία.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας πρότεινε την Αθηνά Λινού ως μία από τις επιλογές για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής και κάλεσε τον πρωθυπουργό να προτείνει άλλο πρόσωπο αν θέλει αρκεί να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών και να υπάρξει συμφωνία σε σχέδιο σωτηρίας αλλά όχι συγκυβέρνησης.

«Πείτε mea culpa» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι παρά τους νηφάλιους τόνους που ζήτησε προέβη σε «διχαστική» και προκλητική» ομιλία χωρίς να αναλαμβάνει καμία ευθύνη.

Όσον αφορά το δεύτερο κύμα, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η κυβέρνηση ξεκίνησε από τις τοπικές παρεμβάσεις προκειμένου να περιοριστεί η έξαρση του κοροναϊού, πράγμα που έκαναν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες.

«Όλοι προσπαθήσαμε να μην παγώσουμε την οικονομική δραστηριότητα, ωστόσο δεν καταφέραμε να σταματήσουμε τις εστίες έξαρσης του κοροναϊού», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας πως αναγκαστήκαμε να περάσουμε στο lockdown όταν τα κρούσματα αυξήθηκαν επικίνδυνα.

Το lockdown αυτή τη φορά έχει δύο βασικές διαφορές. Η καθολική χρήση της μάσκας και τα ανοιχτά σχολεία.

Όσον αφορά τον τουρισμό, ο κ. Μητσοτάκης θύμισε πως η αντιπολίτευση ζητούσε τον Μάιο να ανοίξει ο τουρισμός και κατηγορούσε την κυβέρνηση γιατί δεν το είχε κάνει ακόμη.

«Αν λέγαμε πως δεν θέλουμε τουρισμό και βάζαμε υποχρεωτικά τεστ, θα είχαμε σαν έσοδα το 10%», υποστήριξε προσθέτοντας πως «Θα χάναμε τουρίστες από χώρες που δεν μπορούσαν να τους κάνουν τεστ».

Η επιλογή της καραντίνας δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Άλλα μέτρα πρέπει να πάρουμε όταν μία τρικυμία μετατρέπεται σε τσουνάμι. Δοκιμάσαμε πολλά αμυντικά σχέδια, αλλά αυτά προδόθηκαν από την συμπεριφορά κάποιων. Ξέρουμε ποιες ήταν οι εστίες διασποράς του ιού και δεν το λέμε για να στοχοποιήσουμε κάποιον.

Η βασική αιτία διασποράς του ιού στην Ελλάδα ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων», ανέφερε ο Μητσοτάκης τονίζοντας πως από την πλευρά της η αντιπολίτευση έλεγε συνεχώς να μην στοχοποιούμε τους νέους, ωστόσο δυστυχώς η πραγματικότητα είναι αυτή.

Στόχος του lockdown είναι να μειωθεί η κινητικότητα του πληθυσμού, ενώ στόχος μας θα είναι οι γιορτές.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αν τηρηθούν τα μέτρα θα δούμε σε δέκα μέρες πτώση των κρουσμάτων και κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς να τηρήσουν αυτά τα μέτρα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Φυτικά Ροφήματα Βρώμης ΚΑΡΠΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Nature Spot e-shop