Πέμπτη 15.10.2026 | Εορτάζουν: Λουκιανός, Λουκιανή

Μητσοτάκης: ΠΑΣΟΚ και ΕΛΑΣ δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ 16.09.2026 | 4:37 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Σφοδρή κριτική στη στάση του ΠΑΣΟΚ στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης άσκησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αδιέξοδη και ανιστόρητη» τη στάση της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι κατά την πρώτη ψηφοφορία καμία από τις κυβερνητικές προτάσεις δεν συγκέντρωσε τις απαιτούμενες 180 ψήφους.

Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, κατηγόρησε τη Χαριλάου Τρικούπη ότι καταψηφίζει προτάσεις με τις οποίες, όπως υποστήριξε, συμφωνεί, επειδή προέρχονται από την κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε σειρά ζητημάτων για τα οποία, όπως είπε, θα μπορούσε να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

«Ακούγεται παράλογο τον 21ο αιώνα, κύριε Ανδρουλάκη, να μην κατοχυρώνεται συνταγματικά και στη δική μας πατρίδα η λειτουργία των μη κρατικών πανεπιστημίων», ανέφερε.

Παράλληλα, διερωτήθηκε γιατί τα δύο κόμματα δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην καθολική εφαρμογή της επιστολικής ψήφου σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, αλλά και στη σύνδεση της απόδοσης και της αμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων με την αξιολόγηση.

«Μπορείτε να υπερασπιστείτε ευθέως τη θέση ότι το κόμμα σας βρίσκεται απέναντι στην ιδέα της συνταγματικής κατοχύρωσης της αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει και προτάσεις που, όπως είπε, αφορούν ώριμα αιτήματα της κοινωνίας και της πολιτικής ζωής.

Μεταξύ αυτών ανέφερε την ουσιαστική αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος, ώστε τα πολιτικά πρόσωπα να ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη και όχι από τη Βουλή.

Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη κατάργησης της δυνατότητας να προκηρύσσονται εκλογές με προσχηματική επίκληση εθνικού θέματος, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες ρυθμίσεις θα μπορούσαν να περιορίσουν την καχυποψία απέναντι στην πολιτική.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, σε προτάσεις για τη συνταγματική κατοχύρωση της προσιτής στέγης, την προστασία των πολιτών από ετεροχρονισμένους φόρους, αλλά και την ενίσχυση της συμμετοχής των δικαστών στην ανάδειξη της ηγεσίας τους.

«Καταψηφίζετε ακόμη και θέσεις που έχετε υπερασπιστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ έχει στο παρελθόν μιλήσει υπέρ της μεγαλύτερης συμμετοχής των δικαστών στην ανάδειξη της ηγεσίας τους.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την κριτική του στη θέση του ΠΑΣΟΚ ότι δεν πρέπει να δοθεί «λευκή επιταγή» στην επόμενη Βουλή να διαμορφώσει το αναθεωρημένο Σύνταγμα με πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης