Σάββατο 02.12.2023 | Εορτάζουν: Μερόπη, Μυρόπη, Σολομών, Σολομώντας, Σόλων, Σόλωνας, Σολομωντία, Πορφύριος, Πορφυρός, Πορφύρης, Πορφυρή, Πορφυρία, Πορφύρα, Πορφυρώ, Πορφυρούλα

Μητσοτάκης: Σε βάθος δεκαετιών τα αποτελέσματα της πολιτικής για το δημογραφικό

ΠΟΛΙΤΙΚΗ17.10.2023 | 5:16 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στο συνέδριο «Δημογραφικό 2023 – Ώρα για δράση», στο Athens Marriott Hotel.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «σε βάθος δεκαετιών θα φανούν τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης για το δημογραφικό. Πρώτα και πάνω από όλα στοχεύουμε στην σταθεροποίηση των γεννήσεων και μετά η σταδιακή αναστροφή της πορείας τους με βάση το σχέδιό μας.  Η αντιμετώπιση του δημογραφικού να ενώσεις τις πολιτικές δυνάμεις, δεν πρόκειται για πολιτικό χρέος, αλλά εθνικό χρέος».

Ενώ, όπως είπε, ο δισταγμός των νέων ζευγαριών να κάνουν παιδιά είναι πολυπαραγοντικός, για αυτό και η κυβέρνηση προχωρά σε στοχευμένες δράσεις.

Τόνισε ότι πρόσφατα η Ελληνική Στατιστική Αρχή σήμανε ίσως τον πιο ηχηρό συναγερμό όλων των τελευταίων ετών για το δημογραφικό, που με βάση τα εξαιρετικά αποκαρδιωτικά στοιχεία του 2022 η χώρα κατέγραψε ουσιαστικά μία γέννηση ανά δύο θανάτους, μιλώντας για ένα αρνητικό ισοζύγιο το οποίο δυστυχώς κλιμακώνεται εδώ και σχεδόν μισό αιώνα. «Σίγουρα έπαιξε το ρόλο της και η πανδημία, όμως πρέπει να βλέπουμε τις διαχρονικές τάσεις και αυτές είναι εξαιρετικά ανησυχητικές», είπε χαρακτηριστικά.

Το συνέδριο, όπως είπε «έρχεται να εξετάσει έναν εθνικό κίνδυνο ο οποίος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, έναν κίνδυνο που όμως δεν πρέπει να γίνει καθεστώς». Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα που απασχολεί τη Δύση, σχεδόν όλες τις ανεπτυγμένες κοινωνίες, συνδέεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. «Στη δικιά μας πατρίδα όμως επιβαρύνεται κι από άλλες ιδιαιτερότητες. Η αλήθεια είναι ότι ο λαός μας είναι σήμερα από τους πιο γερασμένους στην Ευρώπη. Την τελευταία πενταετία οι Ελληνίδες ηλικίας 20-40 ετών μειώθηκαν κατά 150.000 ως αποτέλεσμα μιας πτώσης των γεννήσεων που ουσιαστικά ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης