Δευτέρα 25.01.2021 | Εορτάζουν: Γρηγόρης, Γρηγόριος, Γόλης, Γρηγορία, Μαργαρίτης, Μαργαρίτα

Μνημεία της λιτότητας τα ακίνητα του ΟΑΕΔ…

ΤΟΠΙΚΑ20.11.2019 | 7:00 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Η πρώτη γεύση της μνημονιακής πολιτικής και της ακραίας λιτότητας ήρθε με την κατάργηση της Εργατικής Εστίας και των δομών της. Όσες απέμειναν, πέρασαν στον ΟΑΕΔ παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για αυτοτελείς οικονομικά οργανισμούς που βάσιζαν τη λειτουργία τους αλλά και παρείχαν τις υπηρεσίες τους στους εργαζομένους.

Πρώτο θύμα, η δομή του Κέντρου Εργαζόμενης Νεότητας Τρικάλων το οποίο βέβαια μέσα από τη λειτουργία του θα μπορούσε να αποκτήσει ακόμη πιο καταλυτικό ρόλο στην ανακούφιση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα στην περίοδο που κατέρρεαν οι μισθοί και ο εφιάλτης της ανεργίας έπληττε όλο και περισσότερους. Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι με ελάχιστο τότε προσωπικό, τη μέρα που αποφασίστηκε η αναστολή της λειτουργίας του, το Κέντρο  είχε 250 εγγεγραμμένους σπουδαστές ! Ενδεικτικά, το κέντρο παρείχε πολιτιστική δραστηριοποίηση και εκπαίδευση με πρωινό και απογευματινό ωράριο σε άτομα από 9 ετών ! Παρέδιδε μαθήματα μουσικής αλλά και ενισχυτικής διδασκαλίας, καθώς και αποτελούσε κι ένα τρόπο επαγγελματικής εκπαίδευσης αρκετών ενηλίκων, κυρίως γυναικών.

Αυτά για να θυμηθούμε το σημαίνοντα ρόλο του Κέντρου ελάχιστα στην ουσία χρόνια πριν. Σήμερα, τα ακίνητα της Εργατικής Εστίας καθώς και όλο το χαρτοφυλάκιο έχει περάσει στον ΟΑΕΔ αποτελούν στην ουσία ένα μνημείο της λιτότητας.

Αποτέλεσμα, το άλλοτε Κέντρο Εργαζόμενης Νεότητας, να μείνει στο έλεος της φθοράς. Από την προηγούμενη Κυβέρνηση, ξεκίνησε μία συζήτηση για τη μετακόμιση των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ στο κτίριο για να εξοικονομηθούν πόροι από τη μία ενοικίαση του κτιρίου όπου στεγάζεται σήμερα. Οι μελέτες, σύμφωνα με στελέχη του ΟΑΕΔ, έδειξαν ότι δεν είναι κατάλληλο το κτίριο μιας και δεν επαρκεί σε μέγεθος για να καλύψει όλες τις υπηρεσίες.

Θλιβερό βέβαια το γεγονός ότι αν εξαιρέσει κανείς τις στολές παραδοσιακών χωρών που λόγω της δράσεις του διέθετε το Κέντρο, και οι οποίες δόθηκαν για μια δεκαετία σε σύλλογο, όλος ο υπόλοιπος εξοπλισμός αφέθηκε στην τύχη του. Μεταξύ αυτών εξοπλισμός σχολικών τάξεων, ένα πιάνο που πλέον δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί λόγω μούχλας, ραπτομηχανές και πολλά ακόμη.

Στην καρδιά των Εργατικών Κατοικιών

Αντίστοιχα αναξιοποίητο είναι και το κτίριο που βρίσκεται στα Εργατικά Λεπτοκαρυάς. Μια περιουσία των εργαζομένων, βρίσκεται σε εγκατάλειψη χωρίς καμία πρόβλεψη για επισκευή και συμμόρφωση του χώρου ώστε να αξιοποιηθεί. Και σε αυτή την περίπτωση αρκετοί φορείς και σύλλογοι αποπειράθηκαν να συζητήσουν την εκμετάλλευσή του, όμως και εκεί το στάθηκε λόγω της κατάστασης αδύνατη η στέγαση οποιασδήποτε υπηρεσίας. Θυμίζουμε ότι στο κτίριο είχε φιλοξενηθεί σχολή του ΟΑΕΔ. Ευτυχώς, ο εξοπλισμός αξιοποιήθηκε από τη Σχολή του ΟΑΕΔ στην Καρδίτσα.

Έκταση στα αζήτητα επίσης

Ανάμεσα στα ακίνητα που πέρασαν στον ΟΑΕΔ είναι και η έκταση κάποιων στρεμμάτων στην περιοχή Άγιοι Απόστολοι. Εκεί προβλεπόταν κάποτε να ανεγερθεί συγκρότημα νέων εργατικών κατοικιών μέχρι να ανασταλεί η λειτουργία της Εργατικής Εστίας με αποτέλεσμα κάτι τέτοιο να μη γίνει ποτέ.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΦΡΕΣΚΟ ΓΑΛΑ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ Nature Spot e-shop