Παρασκευή 23.02.2024 | Εορτάζουν: Πολύκαρπος, Πολυκάρπης, Πολυκαρπία, Πολυκάρπη, Πολυκαρπίτσα, Πολυκαρπούλα,Πολυχρόνης, Πολυχρόνιος, Χρόνης, Πολυχρονία, Πολυχρονούλα

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ13.01.2020 | 4:17 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου υπέγραψαν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, μετά από συνάντηση που είχαν στην Αθήνα ο Νίκος Δένδιας και ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το Μνημόνιο Κατανόησης για Πολιτικές Διαβουλεύσεις και Τεχνική Συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων εξωτερικών σηματοδοτεί ουσιαστικά την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Άλλωστε το μήνυμα των δύο υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Δένδια και Νίκου Χριστοδουλίδη ήταν πως οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν περιορίζονται στην κυπριακή ΑΟΖ

Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, Νίκος Δένδιας είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Κύπριο ομόλογο του συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις. τα επόμενα βήματα Αθήνας και Λευκωσίας και ο συντονισμός σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο.

«Συζητήσαμε για τις παράνομες και έκνομες ενέργειες της Τουρκίας, που δεν περιορίζονται στην ΑΟΖ της Κύπρου», είπε ο Νίκος Δένδιας που εξήγησε ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις σε Ιράκ και Λιβύη. «Ισχυρισμοί για συνωμοσίες που εξυφαίνονται για τον αποκλεισμό της Τουρκίας από τον θαλάσσιο περίγυρο δεν πείθουν κανέναν», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.

Επιπλέον σημείωσε ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό από την τουρκική πλευρά ότι αυτή η συμπεριφορά είναι αντιπαραγωγική και οδηγεί την Τουρκία σε απομόνωση».

Παράλληλα επανέλαβε ότι τα 2 μνημόνια Τουρκίας – Λιβύης είναι άκυρα και ανυπόστατα και «λειτουργούν αποσταθεροποιητικά για την Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή».

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι για την Ελλάδα αυτό που έχει σημασία είναι πέρα από την ειρήνευση στη Μεσόγειο η αναγνώριση «του ανυπόστατου των δύο φαινομένων ως συμφωνιών. Η δραστηριοποίησή μας έχει αυτούς τους στόχους». Για το θέμα ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να συζητήσει το επόμενο διάστημα με την ηγεσία σε Μαρόκο, Αλγερία και Τυνησία.

«Ενδεχόμενη κατάπαυση πυρός στη Λιβύη θα είναι θετική εξέλιξη. Η Τουρκία ευθύνεται για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λιβύη», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε την ανάγκη η Ε.Ε. να διεκδικήσει πιο ενεργό ρόλο στις εξελίξεις στη Λιβύη και να αποφύγει την κατάσταση που διαμορφώθηκε στη Συρία, όπου δεν έχει σημαντικό ρόλο.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης