Σάββατο 22.06.2024 | Εορτάζουν: Ζηνάς, Ζένας, Ζένος, Ζήνα, Ζένα, Ζένια,Ευσέβιος, Ευσεβής, Ευσεβεία, Σέβη, Ευσεβούλα, Σεβούλα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Μόλις ένας στους έξι έχει υποβάλει φορολογική δήλωση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ31.05.2024 | 3:19 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Χρειάστηκε πάνω από ένας μήνας (25 Απριλίου έως 30 Μαΐου) για να σπάσει το φράγμα του 1 εκατομμυρίου δηλώσεων Ε1 στην πλατφόρμα myAADE. Και απομένουν λιγότερο από 2 μήνες για να υποβληθούν τα υπόλοιπα 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Αυτό δεν ισχύει όμως για 1,3 εκατομμύρια μισθωτούς και συνταξιούχους που έχουν περιθώριο μόνον ένα μήνα ακόμα για να υποβάλουν οι ίδιοι αρχική δήλωση Ε1. Και αυτό επειδή «βρέξει-χιονίσει», στις 2 Ιουλίου η ΑΑΔΕ θα υποβάλει αυτόματα για αυτούς την φορολογική τους δήλωση, αν δεν την υποβάλουν οι ίδιοι μέχρι 1ης Ιουλίου.

Πολλοί ακόμα ίσως δεν έχουν αντιληφθεί ότι, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, η διορία υποβολής δηλώσεων για όλα τα νοικοκυριά (φυσικά πρόσωπα) θα έληγε 30 Ιουνίου αλλά, προς διευκόλυνσή τους, στις 2 Ιουλίου εφορία αυτόματα «ως έχει» την προσυμπληρωμένη δήλωση για 1,3 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους, προκειμένου να μη θεωρηθούν εκπρόθεσμοι.

Τελικά όμως η καταληκτική διορία πήρε μεν παράταση από 30 Ιουνίου στις 26 Ιουλίου, αλλά το υπουργείο Οικονομικών «ξέχασε» να δώσει παράταση και στη διορία της 2ας Ιουλίου για όσου έχουν επιλεγεί για αυτόματη υποβολή.

Το αποτέλεσμα είναι ότι, αντί να λήξει πρώτα η γενική διορία που έχουν όλοι και την επομένη μέρα να «διασωθούν» όσοι από τους 1,3 εκατομμύρια «εκλεκτούς» δεν την είχαν υποβάλει, αυτοί τελικά θα πρέπει να πιεστούν για να υποβάλουν νωρίτερα από όλους την αρχική τους δήλωση!

Τι θα συμβεί στην πράξη από τις 2 Ιουλίου και μετά; Ότι ενώ όλοι οι υπόλοιποι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αρχικές δηλώσεις φόρου εισοδήματος, οι 1,3 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα μπορούν να υποβάλουν μόνον τροποποιητική δήλωση, για να διορθώσουν τα τυχόν λάθη που μπορεί να υπήρχαν στην προσυμπληρωμένη δήλωση, η οποία υπεβλήθη «οίκοθεν» από την εφορία χωρίς κανείς να τα έχει ως τότε διορθώσει.

Καθώς πρόκειται για μέτρο που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, κάποιοι θα διαπιστώσουν με έκπληξη ίσως ότι πέρασε η διορία της 1ης Ιουλίου και πρέπει να υποβάλουν τροποποιητική αντί για αρχική δήλωση. Αυτό προϋποθέτει ότι θα πρέπει να ελέγξουν τη δήλωση και το εκκαθαριστικό που θα βρουν στο taxisnet πως έχει αναρτηθεί για αυτούς, χωρίς να έχουν καν ως τότε ασχοληθεί οι ίδιοι με τη δήλωσή τους. Και εν τέλει, να μάθουν πώς κάνουν διορθωτικές δηλώσεις, αν δεν έχουν λογιστή και δεν έχουν υποβάλλει ποτέ στο παρελθόν τροποποιητική.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης