Τρίτη 16.07.2024 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Εγκαινιάζεται αυτή την Τετάρτη 19 Ιουνίου

Μουσείο «Τσιτσάνη», ένας χώρος σημείο αναφοράς για τα Τρίκαλα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΟΠΙΚΑ16.06.2024 | 8:33 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Το Μουσείο «Τσιτσάνη», το μοναδικό μουσείο στην Ελλάδα αφιερωμένο σε έναν λαϊκό δημιουργό αναμένεται να εγκαινιαστεί, την ερχόμενη Τετάρτη 19 Ιουνίου και οι προετοιμασίες είναι εντατικές.

Μια ιδέα που ξεκίνησε πριν πολλά χρόνια και είχε ως απώτερο στόχο να τιμήσει έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες δημιουργούς, τον Βασίλη Τσιτσάνη.

Όπως τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου «Τσιτσάνη» Στέλιος Καραγιώργος  το όραμα έγινε πράξη, οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και είμαστε έτοιμοι.

«Πλέον, μετά από τόσα χρόνια μπορούμε να πούμε στους ανθρώπους που το οραματίστηκαν και το αγάπησαν, σε όσους εργάστηκαν σκληρά για να υλοποιηθεί η ιδέα “Ναι, τα καταφέραμε”!».

Επιθυμία του Βασίλη Τσιτσάνη, ένα μουσείο για το λαϊκό τραγούδι

Η ιδέα της ίδρυσης του μουσείου είναι πολύ παλιά και αποτελούσε όραμα του σπουδαίου δημιουργού, η δημιουργία ενός χώρου που θα ήταν αφιερωμένος στο λαϊκό τραγούδι, το οποίο υπηρέτησε με αγάπη και πάθος.

«Τον Μάιο του 1980 ο Βασίλης Τσιτσάνης πραγματοποιεί μια συναυλία στα Τρίκαλα και μπροστά σε χιλιάδες πολίτες εξέφρασε την επιθυμία να γίνει ένα μουσείο για το λαϊκό τραγούδι στα Τρίκαλα που να φέρει την σφραγίδα του» υπογραμμίζει ο καλλιτεχνικός διευθυντή του Μουσείου.

Πριν, πολλά χρόνια σύμφωνα με τον κ. Καραγιώργο ξεκίνησε σιγά σιγά η διαδικασία για να πάρει «σάρκα και οστά», το όραμα τόσο του ίδιου, όσο και εκείνων που αγαπούν το ελληνικό τραγούδι και τον λαϊκό πολιτισμό γενικότερα.

«Αρχικά, ο στόχος ήταν να γίνει το μουσείο, στο παλιό σπίτι του δημιουργού, αλλά δεν ήταν εφικτό. Η δημοτική Αρχή του Χρήστου Λάππα επέλεξε τις παλιές φυλακές, οπότε και ξεκίνησε η διαδικασία μετατροπής του χώρου και μετά η δημοτική Αρχή του Δημήτρη Παπαστεργίου συνέχισε την προσπάθεια και την ολοκλήρωσε» σημείωσε και πρόσθεσε ότι το μουσείο με τη σημερινή του μορφή ολοκληρώθηκε πριν από ένα χρόνο.

27.500  επισκέπτες το β’ εξάμηνο του 2023, 7.5οο μαθητές το α’ εξάμηνο του 2024

Αδιαμφησβήτητα, το Μουσείο «Τσιτσάνη» αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη των Τρικάλων, αφού χιλιάδες είναι οι επισκέπτες που περνούν την πόρτα του για να ανακαλύψουν στιγμές από τη ζωή του μεγάλου Βασίλη Τσιτσάνη.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου υπογράμμισε ότι ό χώρος έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες, κάτι που μαρτυρούν και τα στοιχεία των επισκεπτών.

«Η μεγάλη επισκεψιμότητα μας χαροποιεί, διότι δεν επιθυμούσαμε ένα μουσείο κλειστό, αλλά έναν ζωντανό οργανισμό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το εξάμηνο που μετρήθηκε από πέρυσι το καλοκαίρι, έκλεισε με 27.500 επισκέπτες, το α’ εξάμηνο του 2024 οι μαθητές ξεπέρασαν τις 7,500, ενώ το 2023 έκλεισε 211 εκδηλώσεις. Αριθμός που αναμένεται να ξεπεραστεί το 2024» υπογράμμισε.

Εβδομάδα εκδηλώσεων

Στο πλαίσιο των εγκαινίων, ο Δήμος Τρικκαίων οργάνωσε μια εβδομάδα με εκδηλώσεις, συνδυάζοντας την τελετή των εγκαινίων με την Εβδομάδα Μουσικής και Τέχνης που πραγματοποιεί κάθε χρόνο. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν συναυλίες με τη συμμετοχή των κορυφαίων ερμηνευτών Γιώργου Νταλάρα και της Γλυκερίας, του Γιάννη Διονυσίου και της Ασπασίας Στρατηγού, μουσικό σχήμα παραδοσιακής μουσικής, drum festival, παρουσίαση βιβλίου, αφιέρωμα σε θρυλικό τρικαλινό συγκρότημα. Βαρύτητα δίνεται στη θλιβερή επέτειο των 50 χρόνων κατοχής του βόρειου τμήματος της Κύπρου, με συναυλία – αφιέρωμα στον Μάριο Τόκα.

Ευαγγελία Κάκια

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης