Τρίτη 27.02.2024 | Εορτάζουν: Ασκληπιός, Ασκληπιάς, Ασκληπιάδα, Νήσιος, Νήσης

Μύκονος: Σώμα «ράμπο» για τους ελέγχους στα αυθαίρετα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ24.03.2023 | 2:20 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Σε εφτά με δέκα μέρες αναμένεται ότι θα αποβιβαστούν στη Μύκονο τα μέλη του πρώτου μικτού κλιμάκιου των «Ράμπο» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) προκειμένου να ξεκινήσουν ελέγχους για την αυθαίρετη δόμηση στο νησί.

Η αρχή θα γίνει από το «χαρτοφυλάκιο» των κτιρίων που βρίσκονται υπό την εποπτεία του υπαλλήλου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ο οποίος έπεσε προ ημερών θύμα ξυλοδαρμού, καθώς και από τις εκατοντάδες καταγγελίες που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία χρόνια στην κεντρική υπηρεσία δόμησης των Κυκλάδων, την Πολεοδομία Σύρου.

Μάλιστα, οι επιθεωρητές θα στραφούν και στα ήδη νομιμοποιημένα αυθαίρετα της Μυκόνου. Κι αυτό διότι την «τακτοποίηση» αυθαιρέτων στο νησί συνοδεύει μια μακρά πικρή ιστορία. Το καλοκαίρι του 2012, ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε παραδεχθεί ότι ο νόμος τακτοποίησης αυθαιρέτων (ο οποίος αργότερα κρίθηκε αντισυνταγματικός) δημιούργησε μια νέα γενιά αυθαιρέτων.

Έλεγχοι των υπηρεσιών του υπουργείου είχαν δείξει ότι νησιά όπου η γη έχει τεράστια αξία, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Ρόδος πολλοί επιτήδειοι δήλωναν για νομιμοποίηση αυθαίρετα που δεν υπήρχαν για να μπορέσουν έπειτα να τα χτίσουν με την …ησυχία τους, παρακάμπτοντας έτσι την «κόκκινη γραμμή» της 28ης Ιουλίου 2011 (όσα αυθαίρετα χτίστηκαν μετά δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν).

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης