Παρασκευή 23.04.2021 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

«Να μη γίνει η Θεσσαλία πολεμική βάση»

ΤΟΠΙΚΑ04.12.2019 | 5:08 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Η Επιτροπή Ειρήνης Τρικάλων, μέλος της ΕΕΔΥΕ, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία που προβλέπει την εγκατάσταση νέων στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ και στη Θεσσαλία που εγκυμονούν κινδύνους σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής προχωράει σε κινητοποιήσεις με πανθεσσαλικό χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες στα τοπικά ΜΜΕ στο Πανελλήνιον ανακοινώθηκε η συμμετοχή στην κινητοποίηση του Σαββάτου 7 Δεκέμβρη που θα πραγματοποιηθεί στις 11πμ στο Βόλο. Όσοι θέλουν να συμμετέχουν προβλέπεται η μετακίνησή τους με λεωφορείο που θα αναχωρήσει από την Πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 9 πμ της ίδιας μέρας.

Όπως επισημάνθηκε χθες, από το μέλος της Επιτροπής Ειρήνης κ. Λάζαρο Τσουμένη  «Οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, αλλά και παγκόσμια, με πιο πρόσφατη την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία, και την επιβολή της ”ειρήνης” με το πιστόλι στον κρόταφο, που ακολούθησε, σηματοδοτούν την όξυνση των ανταγωνισμών μεταξύ των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, Ρωσία και Κίνα, με την εμπλοκή πολλών άλλων μικρότερων, όπως η Τουρκία, για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των δρόμων μεταφοράς τους, το γεωστρατηγικό πλεονέκτημα, τις νέες αγορές.

Στη χώρα μας η κυβέρνηση της ΝΔ, που ανέλαβε τον Ιούλιο, έδειξε την αποφασιστικότητά της να κινηθεί ακόμα πιο γρήγορα στην ίδια κατεύθυνση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στο πεδίο της εσωτερικής όσο και της εξωτερικής πολιτικής και πλειοδοτώντας ενίσχυσε τις σχέσεις της Ελλάδας με τον αμερικανοΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό. Υπέγραψε την αναβάθμιση της ”Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας” και τη σύναψη πολυετούς συμφωνίας. Πέραν της βάσης της Σούδας, που είναι η κορωνίδα των βάσεων, και των άλλων βάσεων και στρατηγείων που ήδη υπάρχουν, δημιουργούνται 3 νέες, σε Λάρισα (μη επανδρωμένα αεροσκάφη, UAV), Στεφανοβίκειο (Αεροπορία Στρατού με ελικόπτερα “Apache” και “Black Hawk”) και Αλεξανδρούπολη (λιμάνι, ΝΑΤΟικά στρατεύματα, σύστημα παρακολούθησης Ρωσίας).

Σε αντίθεση με τον καλλιεργούμενο εφησυχασμό και τα δήθεν ”οφέλη”, αυτό που εξασφαλίζεται είναι η χρησιμοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας στις αποστολές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, αλλά και της ΕΕ στο εξωτερικό, όπως έχει ήδη συμβεί σε 12 τέτοιες περιπτώσεις. Έτσι, ολόκληρη η χώρα μας μετατρέπεται σε προκεχωρημένο ορμητήριο του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, αλλά ταυτόχρονα και σε μαγνήτη επιθέσεων.

Παράλληλα οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ παρουσιάζονται ως παράγοντες ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας, όταν η ίδια η ιστορία αποδεικνύει ξεκάθαρα πως ευθύνονται για μια σειρά από πολεμικές επεμβάσεις και αιματοχυσίες στη Γιουγκοσλαβία, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Λιβύη, στη Συρία. Ευθύνονται για τη χούντα στην Ελλάδα, για το πραξικόπημα, την εισβολή και τα διχοτομικά σχέδια για την Κύπρο, για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο».

Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρθηκε η ΕΕΔΥΕ, το αντιιμπεριαλιστικό Κίνημα Ειρήνης στη χώρα μας, απαιτεί:

  • Όχι στις βάσεις και τα πυρηνικά.
  • Όχι στην ελληνοαμερικανική “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”.
  • Να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.
  • Καμιά συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

Η εισβολή της Τουρκίας στη Συρία σηματοδοτεί επίσης τόσο τις αιτίες όσο και την εκρηκτικότητα του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος. Γιατί πρόσφυγες και μετανάστες χρησιμοποιούνται ανάλογα με τα συμφέροντα, συχνά αντικρουόμενα, των αστικών τάξεων των χωρών ή ομάδων χωρών που δημιούργησαν το πρόβλημα, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Τουρκία, Ρωσία κλπ.

Με το νόμο για το άσυλο, που ψηφίστηκε πρόσφατα, και με τα εφευρήματα του ”προσφυγικού προφίλ”, των ”ασφαλών χωρών” κ.ά., συρρικνώνονται σε βαθμό εξαφάνισης τα όποια δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών είχε αφήσει ακόμα όρθια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Με τον τρόπο αυτό οι θύτες ιμπεριαλιστές αντιμετωπίζουν τα θύματά τους, τους λαούς εντός κι εκτός συνόρων κάθε χώρας, με βάση το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης της εργατικής τους δύναμης».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Φυτικά Ροφήματα Βρώμης ΚΑΡΠΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Nature Spot e-shop