Παρασκευή 03.02.2023 | Εορτάζουν: Σταμάτης, Σταμάτιος, Στάμος, Σταμούλης, Σταμέλος, Σταμέλης, Σταμελάς, Σταματία, Μάτα, Ματούλα, Ματίνα, Σταματίνα, Σταμάτα, Σταμέλα, Σταμούλα, Σταματή, Μάτω, Σταματέλλα, Συμεών, Συμεώνης, Σύμος, Συμεωνή, Συμεωνία, Συμεώνα, Σύμη

Ναι στο κοινωνικό μέρισμα, όχι στην υπέρ-φορολόγηση

ΠΟΛΙΤΙΚΗ28.11.2018 | 3:52 μμ

Γράφει ο/η

Λάζαρος Μάμαλης

Γράφει ο/η Λάζαρος Μάμαλης

Η κυβέρνηση ψήφισε το  κοινωνικό μέρισμα και καλά έκανε. Μπορεί να είναι λίγα μπροστά στις πραγματικές ανάγκες των περισσοτέρων ωφελουμένων αλλά δεν παύουν να είναι χρήματα τα οποία θα εισρεύσουν στις οικογένειες για να αντιμετωπιστούν βασικές ανάγκες.

Το ζήτημα δεν είναι αν κάνει καλά ή δεν κάνει καλά η κυβέρνηση που δίνει κοινωνικό μέρισμα. Το ζήτημα είναι από πού προέρχεται αυτό. Είναι αποτέλεσμα μιας δυναμικής και υγιούς ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας που δημιουργεί υπέρ- πλεόνασμα το οποίο εν συνεχεία, αναδιανέμει η κυβέρνηση;

Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας απαντούν σ’ αυτό. Είναι αποτέλεσμα της υπέρ-φορολόγησης της μεσαίας κυρίως τάξης   η οποία συνθλίβεται οικονομικά για να επιτευχθούν οι μαξιμαλιστικοί στόχοι των υπέρ-πλεονασμάτων που συμφώνησε η κυβέρνηση για το τρέχον αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Η περίπτωση της φορολόγησης στις επιχειρήσεις είναι χαρακτηριστική. Με την πέμπτη υψηλότερη φορολογία στις χώρες του ΟΟΣΑ φορολογούνται οι ελληνικές επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να γίνονται αυτόματα λιγότερες ανταγωνιστικές, όταν για παράδειγμα στην ευρύτερη γειτονιά μας οι συντελεστές φορολόγησης κυμαίνονται μεταξύ 10 και 12%.

Η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στην Ευρώπη και σίγουρα τους υψηλότερους στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη που φθάνουν το 39,65% (συντελεστές κερδών και μερισμάτων), εξέλιξη που υπονομεύει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Μπορεί στην παρούσα συγκυρία να εισπράττονται φόροι αλλά η φοροδοτική ικανότητα τόσο της μεσαίας τάξης όσο και των επιχειρήσεων έχει εξαντληθεί. Οι επιλογές των τελευταίων είναι δύο: Ή να φοροδιαφύγουν ή να φύγουν στο εξωτερικό. Οι μεγαλύτερες ήδη έχει… μεταναστεύσεις σε χώρες με ορθολογική φορολόγηση.

Εν κατακλείδι και φέτος δόθηκε κοινωνικό μέρισμα από την φορολόγηση. Ουδείς όμως εγγυάται ότι θα υπάρχει και του χρόνου φορολογητέα ύλη για να δοθεί ξανά μέρισμα. Με βάση ψύχραιμες αναλύσεις έγκυρων αναλυτών είναι πιθανόν να επιστραφούν πίσω λόγω του αδιεξόδου της πραγματικής οικονομίας η οποία θα φέρει νέο κύμα φορολόγησης όχι μόνο της μεσαίας τάξης που σιγά – σιγά, εξαφανίζεται αλλά ακόμη και εκείνων των ασθενέστερων στρωμάτων που συγκυριακά επωφελούνται από τα επιδόματα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ