Τρίτη 05.12.2023 | Εορτάζουν: Διογένης, Σάββας, Σάβας, Σαββούλης, Σαββούλα, Σαβούλα, Σαβούλη

Νέα κουλτούρα συνεργασιών στους δήμους και τις περιφέρειες

ΤΟΠΙΚΑ23.08.2018 | 3:40 μμ

Γράφει ο/η

Λάζαρος Μάμαλης

Γράφει ο/η Λάζαρος Μάμαλης

Η  καθιέρωση της Απλής Αναλογικής αποτελεί μια σημαντική αλλαγή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έχει ως στόχο να υπάρξει ακριβής αποτύπωση της βούλησης του λαού στην κατανομή των εδρών στα αντίστοιχα συμβούλια.

Μέχρι τώρα η  πλειοψηφούσα στο 2ο γύρο δημοτική ή περιφερειακή παράταξη εξασφαλίζοντας το 60% των συμβούλων στο Δημοτικό Συμβούλιο και τις αντίστοιχες επιτροπές (ανεξάρτητα από το ποσοστό που έλαβε στον πρώτο γύρο) έχει την άνεση να περνάει οποιαδήποτε εισήγηση αδιαφορώντας για την τοπική κοινωνία, όπως αυτή εκφράζεται με τους δημοτικούς συμβούλους, με τα τοπικά συμβούλια ή άλλους θεσμοθετημένους φορείς.

Ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης δε θα έχει το «αλάθητο» και θα πρέπει να αναζητά συναίνεση όχι μόνο στην πλειοψηφία, αλλά και στη μειοψηφία. Από την άλλη μεριά, πρέπει να υπάρξουν κάποιες επιφυλάξεις γιατί δεν υπήρξαν στο νόμο κάποιες ασφαλιστικές δικλείδες έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα. Κι αυτό γιατί αν δεν πρυτανεύσει η λογική μιας προγραμματικής συνεργασίας μεταξύ του δημάρχου ή του περιφερειάρχη  και των παρατάξεων εκείνων που θα τον στηρίζουν στο δημοτικό συμβούλιο ή στο περιφερειακό συμβούλιο τότε υπάρχει ο κίνδυνος είτε ενός ατέλειωτου παζαρέματος αξιωμάτων και όχι μόνο ή ακόμη και της ακυβερνησίας ενός δήμου.

Η περίπτωση του δήμου Φαρκαδόνας ο οποίος στην προηγούμενη δημοτική περίοδο, λόγω των αντιπαραθέσεων που υπήρχαν εντός της πλειοψηφούσας ομάδας, δεν μπορούσε να λάβει αποφάσεις καν για την αποκομιδή των απορριμμάτων είναι ενδεικτική των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει η ακυβερνησίας στις τοπικές κοινωνίες.

Επομένως, θα πρέπει από τώρα οι υποψήφιοι να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, καλλιεργώντας κουλτούρα συνεργασιών οι οποίες θα είναι απαραίτητες για εμβαθύνει η δημοκρατική λειτουργία των οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και για να κυβερνηθούν οι δήμοι και οι περιφέρειες.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης