Πέμπτη 30.06.2022 | Εορτάζουν: Απόστολος, Τόλης, Αποστόλης, Αποστολία, Λία, Αποστολίνα, Πολίνα, Μελίτων, Μελίτωνας, Μελίτος, Μελίτης

Νέες έρευνες γύρω από το 1821

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ04.01.2021 | 7:24 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Η νέα εκδοτική σειρά του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών είναι καρπός της ερευνητικής δραστηριότητας που συντελείται στους κόλπους του Ινστιτούτου με έναυσμα την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η νέα «Ιστορική Βιβλιοθήκη 1821», την οποία επιμελείται η διευθύντρια του Ινστιτούτου, δρ Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου, αριθμεί ήδη πέντε τίτλους, με πιο πρόσφατο τη μελέτη της Γεωργίας Γκότση «Ελίζαμπεθ Μ. Εντμοντς. Μια βικτωριανή βιογραφεί τον Ρήγα». Το θέμα είναι ενδεικτικό του προσανατολισμού και των βασικών στόχων της «Ιστορικής Βιβλιοθήκης 1821», που εστιάζει σε «έρευνες που αφορούν επιμέρους, λιγότερο γνωστές και αναδειγμένες από την υπάρχουσα βιβλιογραφία όψεις του Εικοσιένα». Το επιστημονικό – εκδοτικό πρόγραμμα υποστηρίζεται από το Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021». Είναι ένα από τα σκέλη του ευρύτερου επιστημονικού έργου που έχει αρχίσει με άξονα το 1821.

Τη σειρά εγκαινίασε η μελέτη του Βασίλη Παναγιωτόπουλου «Κωνσταντίνος Καντιώτης, Κερκυραίος. Ελάσσων Φιλικός, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης», η οποία αναδεικνύει «μέσα από την ολότελα ξεχασμένη προσωπική διαδρομή του Καντιώτη την προεπαναστατική κίνηση». Το επόμενο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει, ο έκτος κατά σειράν τόμος, είναι η μελέτη της Μαρίας Χριστίνας Χατζηιωάννου με τίτλο «Στη δίνη της χιακής καταστροφής (1822). Διασταυρούμενες ιστορίες και συλλογική ταυτότητα». «Κύριος στόχος της μελέτης μου είναι η επαναδιαπραγμάτευση ενός σύντομου αλλά πολυδιάστατου γεγονότος της Ελληνικής Επανάστασης, αφού η καταστροφή του 1822 συγκρότησε ένα πρίσμα ανάλυσης για την ιστορία της Χίου και των κατοίκων της τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο», λέει η κ. Μαρία Χριστίνα Χατζηιωάννου.

Η μελέτη για την καταστροφή της Χίου είναι μία από τις πέντε που πρόκειται να κυκλοφορήσουν προσεχώς με θέματα όπως οι βετεράνοι του Αγώνα, οι αρχαιότητες στη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, το 1821 στην ποίηση άλλων χρόνων καθώς και στη φιλελληνική ζωγραφική. Ανάμεσα σε όσους τίτλους έχουν ήδη κυκλοφορήσει συγκαταλέγεται και η μελέτη της Σοφίας Λαΐου και του Μαρίνου Σαρηγιάννη με θέμα τις «Οθωμανικές αφηγήσεις για την Ελληνική Επανάσταση. Από τον Γιουσούφ Μπέη στον Αχμέτ Τζεβντέτ Πασά». Η μελέτη αυτή «παρουσιάζει για πρώτη φορά στην ελληνική ιστοριογραφία με συστηματικό τρόπο την πρόσληψη της Ελληνικής Επανάστασης από την οθωμανική πολιτική ελίτ».

Η «Ιστορική Βιβλιοθήκη 1821» περιλαμβάνει επίσης τη μελέτη του Βασίλη Κ. Γούναρη «Έλληνες κλεφταρματολοί και Αλβανοί στασιαστές (1829-1831)» καθώς και τη μελέτη της Ευτυχίας Δ. Λιάτα «Εκ του υστερήματος αρμάτωσαν… Η φρεγάτα “Τιμολέων” στην Επανάσταση του 1821». Η Ευτυχία Δ. Λιάτα εστιάζοντας στη μελέτη μιας υδραίικης φρεγάτας «αποδεικνύει ότι μερικά ταπεινά κατάστιχα μπορούν να φωτίσουν την οικονομική ζωή της Ελληνικής Επανάστασης».

Στους κόλπους του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών υλοποιούνται πολλά ακόμη ερευνητικά προγράμματα με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων. «Πολλά από αυτά τα έργα θα έχουν ψηφιακά αποτελέσματα ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στην πληροφορία και στα ιστορικά τεκμήρια σε άλλους επιστήμονες, τους εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό». Εχουν προγραμματιστεί επίσης διεθνή συνέδρια, το πρώτο, δε, από αυτά θα διεξαχθεί διαδικτυακά, λόγω της συγκυρίας, στις 4-6 Φεβρουαρίου 2021 με θέμα «Εθνικά Κινήματα και Φιλελληνισμός».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Αλλάζω συσκευή - Ανακυκλώνω Αλλάζω συσκευή