Τρίτη 29.11.2022 | Εορτάζουν: Φαίδρα, Φαιδρούλα, Φαιδρίνα, Φιλούμενος, Φίλος, Φιλουμένη, Φιλομίνα, Φιλομίλα, Φιλομίλη, Φίλη

Νεφελώδες το τοπίο στην πρωτοβάθμια υγεία

ΤΟΠΙΚΑ11.09.2018 | 4:42 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Σημαντικές και πολλές είναι οι αλλαγές, ειδικά στην πρωτοβάθμια Υγεία στην περιοχή μας με τις νέες δομές αλλά και τους νέους θεσμούς, να μην μπορούν στην ουσία να προσφέρουν για κοινό όφελος.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες θετικές παράμετροι, όπως η αναμενόμενη προκήρυξη πρόσληψης γιατρών στα Κέντρα Υγείας. Σύμφωνα με δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σάκη Παπαδόπουλου, αναμένεται η προκήρυξη για 457 θέσεις που θα αφορούν και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, αλλά και 520 θέσεις σε αυτοτελή τμήματα.

Από την πλευρά τους, μέλη της ΠΟΕΔΗΝ επισημαίνουν την αδυναμία να στελεχωθούν ουσιαστικά τα ΤΟΜΥ, ενώ σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «Από 239 ΤΟΜΥ που εξήγγειλε ότι θα λειτουργήσουν πέρυσι στη ΔΕΘ, λειτουργούν 69 με δανεικούς γιατρούς από Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου και από πρώην Μονάδες του ΕΟΠΥΥ. Βαπτίζουν τα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου σε Μονάδες ΤΟΜ».

Αλλαγές από το 2019

Πέρα από την σύσταση και λειτουργία των ΤΟΜΥ, την καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού και τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας που είναι η αλήθεια ότι παραμένουν ένα νεφελώδες σχετικά τοπίο και μπερδεύουν τους πολίτες που προσπαθούν να βρούνε διαφορές αλλά και που θα πρέπει να απευθύνονται, θα έρθουν κάποιες αλλαγές που στοχεύουν στην ενίσχυση σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, από το 2019. Μεταξύ αυτών, και η οδοντιατρική φροντίδα και από ιδιώτες γιατρούς μέσω voucher ή συμβάσεων που θα συνάψουν με τον ΕΟΠΥΥ, ενώ θα ενισχυθούν και τα οδοντιατρεία στις δημόσιες δομές ώστε να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες.

Από την άλλη, βέβαια, παρά το γεγονός ότι υπάρχει πρόσφορο ενδιαφέρον από πλευράς γιατρών, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει συνάψει συμβάσεις με νέους ιδιώτες γιατρούς τα τελευταία χρόνια. Κάτι που συνεχίζει ως αίτημα από πολλές ειδικότητες επιστημόνων και στην περιοχή μας.

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης