Κυριακή 22.05.2022 | Εορτάζουν: Αιμίλιος, Μίλιος, Αιμιλία, Έμυ, Εμιλία, Έμιλυ, Έμμα, Μίλια, Κόδρος, Κόδρα

Νωρίτερα από ότι υπολογιζόταν οι αγροτικές επιδοτήσεις

ΤΟΠΙΚΑ12.10.2018 | 2:03 μμ

Γράφει ο/η Θανάσης Τσαγγαράς

Ίσως πιο νωρίς από ότι υπολογιζόταν αρχικά, μπορεί να πιστωθούν τα χρήματα σε αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού και της χώρας ευρύτερα, ποσά που θα αντιστοιχούν σε ευρωπαϊκές ενισχύσεις.

Τα χρήματα θα δώσουν οικονομική ανάσα στους δικαιούχους προκειμένου να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους ή να προγραμματίσουν εργασίες, οι οποίες απαιτούν κόστος.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, το διάστημα από 16 Οκτωβρίου έως 26 Οκτωβρίου αναμένεται η πληρωμή από τον Οργανισμό του 70% της βασικής ενίσχυσης ύψους 700 εκ. ευρώ.

Η συγκεκριμένη πληρωμή αφορά πάνω από 600.000 παραγωγούς, οι οποίοι θα ανακουφιστούν οικονομικά. Αρχικά τον προηγούμενο μήνα οι πληροφορίες ανέφεραν ότι πληρωμή των εν λόγω ενισχύσεις θα δινόταν στους δικαιούχους στις 26 Οκτωβρίου, ωστόσο οι νεότερες πληροφορίες κάνουν αναφέρουν ότι οι πληρωμές θα επισπευσθούν πολύ νωρίτερα από τις 26 του τρέχοντος μήνα.

Σαφώς και η συγκεκριμένη εξέλιξη χαροποιεί ιδιαίτερα αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι αναμένεται να πληρωθούν την πρώτη προκαταβολή που θα τους βοηθήσει να αποπληρώσουν οφειλές, να διευθετήσουν λοιπές υποχρεώσεις καθώς και να προετοιμαστούν ενόψει της νέας καλλιεργητικές περιόδου για φθινοπωρινές καλλιέργειες, όπως αυτές της σποράς των σιτηρών.

Μόνο οι αγροτικές επιδοτήσεις για την βασική ενίσχυση και το «πρασίνισμα» θα ανέλθουν σε 1,6 δισ. ευρώ περίπου, ενώ η εξισωτική αποζημίωση έτους 2018 στα 240 εκατ. ευρώ.

Εντός του Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή για την βιολογική γεωργία και συγκεκριμένα η προκαταβολή του 2ου έτους ύψους 25 εκατ. ευρώ. Στα μέσα του Δεκεμβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα πληρώσει την εκκαθάριση της Βασικής Ενίσχυσης ύψους 300 εκατ. ευρώ αλλά και το «πρασίνισμα» ύψους 550 εκατ. ευρώ.

Έως το τέλος του έτους θα πληρωθεί και η εξισωτική αποζημίωση για το 2018 ύψους 240 εκατ. ευρώ αλλά και εκκρεμότητες προηγούμενων ετών.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης