Τετάρτη 05.10.2022 | Εορτάζουν: Χαριτίνη, Χαριτίνα, Χαρίτη, Τίνα, Χαρά, Μεθοδία, Ερμογένης

Ντράγκι: Ότι χρειαστεί για όσο χρειαστεί

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ12.09.2019 | 5:17 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Λίγο πριν παραδώσει τα ηνία στην Κριστίν Λαγκάρντ, ο Μάριο Ντράγκι, επαναλαμβάνει το «ό,τι χρειαστεί», αλλά και διαβεβαιώνει ότι αυτό θα διαρκέσει για «όσο χρειαστεί». Καλεί ωστόσο για ακόμη μία φορά τις κυβερνήσεις να σηκώσουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης. Η ώρα της δημοσιονομικής πολιτικής έφτασε, ξεκαθαρίζει.

Στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια στα σημερινά ή και χαμηλότερα επίπεδα ή και ακόμη χαμηλότερα «έως ότου δούμε τις προοπτικές του πληθωρισμού να συγκλίνουν σε επίπεδα κοντά στο στόχο του 2%».

Παράλληλα αναφερόμενος στο νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης, που θα αρχίσει από τον Νοέμβριο με μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ, διαβεβαίωσε ότι θα παραμείνει σε ισχύ «για όσο κριθεί αναγκαίο για να στηρίξει την οικονομία. Όπως είπε η ΕΚΤ εκτιμά ότι ο τερματισμός του δεύτερου αυτού γύρου θα έρθει «λίγο πριν από επιστρέψουμε και πάλι σε αύξηση επιτοκίων».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι οι κίνδυνοι επιμένουν, αν και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν μέτρια, αλλά θετική ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο. Οι μεγάλες αβεβαιότητες που συνδέονται με την γεωπολιτική, την εμπορικό προστατευτισμό και τις αναδυόμενες αγορές, είναι οι κυριότεροι εξ αυτών, όπως εξήγησε. Οι τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών παραμένουν ανθεκτικοί, την ώρα που εκείνος της μεταποίησης δέχεται ισχυρές πιέσεις.

Ο Ιταλός τραπεζίτης δεν παρέλειψε πάντως ούτε αυτή τη φορά να υπογραμμίσει ότι η νομισματική πολιτική δεν αρκεί για βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα. Κάλεσε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν το δικό τους μέρος της ευθύνης, προωθώντας ένα πιο φιλικό στην ανάπτυξη μίγμα πολιτικής, αλλά και διαρθρωτικές μεταρρύθμισεις. Επανέλαβε ακόμη την ανάγκη για ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης και της ένωσης κεφαλαιαγορών.

«Τώρα είναι η ώρα και της δημοσιονομικής πολιτικής» σημείωσε απαντώντας στους δημοσιογράφους. Σημείωσε μάλιστα πως όσο πιο γρήγορα τεθεί σε εφαρμογή η κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική τόσο λιγότερο θα χρειαστεί να μείνουν σε ισχύ τα αντισυμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής και τόσο λιγότερες παρενέργειες θα έχουν.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης