Κυριακή 09.05.2021 | Εορτάζουν: Χριστόφορος, Χριστοφόρης, Φόρης, Χριστόφης, Χριστοφία, Χριστοφίνα, Ησαΐας

Νύχτες Πρεμιέρας: Δωρεάν online προβολές ταινιών μικρού μήκους

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ22.12.2020 | 6:43 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας μας προσκαλεί σε μια εορταστική κινηματογραφική βόλτα στην Αθήνα με την online προβολή των επτά ταινιών μικρού μήκους που αναδείχθηκαν από το Athens Film Lab, από την ασφάλεια του σπιτιού μας, 21-31 Δεκεμβρίου 2020.

Έως ότου ξεπεραστεί αυτή η δύσκολη συγκυρία και καταφέρουμε να απολαύσουμε και πάλι σινεμά, όπως του αξίζει, στη μεγάλη οθόνη, σε κλειστές και υπαίθριες αίθουσες, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» γιορτάζει μαζί μας τα Χριστούγεννα προσφέροντας δωρεάν, μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ (online.aiff.gr), τις επτά υπέροχες ταινίες μικρού μήκους του εκπαιδευτικού προγράμματος Athens Film Lab που κλείνουν φέτος πέντε χρόνια κινηματογραφικής ζωής:

Οι καθιερωμένοι/-ες πλέον δημιουργοί Ζακλίν Λέντζου, Ευθύμης Kosemund Σανίδης, Νίκος Πάστρας, Νατάσσα Ξύδη, Σύνη Παππά, Αριστοτέλης Μαραγκός και Ορφέας Περετζής μάς χαρίζουν την ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά τους πάνω στην Αθήνα και μαζί μια ευκαιρία να δούμε την πόλη μέσα από τη νέα μας -προσωρινή- πραγματικότητα της καραντίνας και να την αγαπήσουμε ξανά.

*Για τις διαδικτυακές προβολές του Athens Film Lab από τις 21 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020 επισκεφθείτε το online.aiff.gr.

To 2015, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» εγκαινίασε το Athens Film Lab, ένα παράλληλο τμήμα κινηματογραφικής δημιουργίας με στόχο την υποστήριξη και προώθηση νέων κινηματογραφιστών/-ριών μέσα από μια σειρά εξειδικευμένων εργαστηρίων, ομιλιών και pitching sessions με Έλληνες/-ίδες και ξένους/-ες παραγωγούς, σκηνοθέτες και σεναριογράφους.

Ταυτόχρονα το θέμα του εργαστηρίου ήταν και η ανάδειξη της πολιτιστικής ιδιαιτερότητας της Αθήνας και η προώθηση των στοιχείων που την καθιστούν διαχρονική μητρόπολη, σταυροδρόμι ιδεών και ιδανικό τουριστικό προορισμό.

Οι επτά ομάδες που διακρίθηκαν και δημιούργησαν τις μικρού μήκους ταινίες που θα προβληθούν στη διαδικτυακή πλατφόρμα του Φεστιβάλ, προέκυψαν από 21 επιλεγμένες ομάδες παραγωγής, οι οποίες συμμετείχαν σε μία σειρά εργαστηρίων γύρω από την παραγωγή, το σενάριο και την σκηνοθεσία.

Την επιμέλεια του Athens Film Lab είχε η παραγωγός Αλεξάνδρα Μπουσίου ενώ από την κινηματογραφική κοινότητα συμμετείχαν στην επιλογή των προτάσεων και την εκπαίδευση των νέων δημιουργών καταξιωμένοι/-ες επαγγελματίες από την Ελλάδα όπως οι: Νίκος Γραμματικός (Σκηνοθέτης), Γιούλα Μπούνταλη (Σεναριογράφος), Ηλιάνα Ζακοπούλου (ΕΚΚ), Γιάννης Δασκαλοθανάσης (Διευθυντή φωτογραφίας), Γιώργος Τσούργιαννης (Παραγωγός), Νίκος Παναγιωτόπουλος (σεναριογράφος), Αμάντα Λιβανού (παραγωγός) και Άγγελος Φραντζής (σκηνοθέτης).

Οι συμμετέχοντες/-ουσες παρακολούθησαν επίσης ένα σεμινάριο από τους Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη και Θανάση Παπαντωνόπουλο, σχετικά με τον Υποτιτλισμό για Κωφούς και Βαρήκοους θεατές (SDH), καθώς και την Ακουστική Περιγραφή (Audio Description) για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο τα κατάλληλα εφόδια για την Προσβασιμότητα στον κινηματογράφο.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες/-ουσες είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα project τους και σε αναγνωρισμένους/-ες εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας, σε ειδικά σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του 21ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας».

Οι επτά ομάδες που διακρίθηκαν, κέρδισαν επάξια και τη χρηματοδότηση του προγράμματος, αξίας 7.000 ευρώ η καθεμία, για την ολοκλήρωση των ταινιών τους και τον Δεκέμβριο του 2015 παρουσιάστηκαν στο κοινό σε μια ειδική, λαμπερή προβολή στον κατάμεστο κινηματογράφο Δαναό.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Φυτικά Ροφήματα Βρώμης ΚΑΡΠΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Nature Spot e-shop