Τετάρτη 25.05.2022 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση για τον νέο «Δρόμο του Μεταξιού»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ11.04.2019 | 4:59 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Το «παρών» στη Σύνοδο μεταξύ Κίνας και 16 ευρωπαϊκών χωρών (11 εκ των οποίων μέλη της Ε.Ε.) στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας θα δώσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Η Σύνοδος ξεκίνησε χθες και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί σήμερα, Παρασκευή, ενώ δεν αποκλείεται να έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ.

Η παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού έρχεται σε συνέχεια των πληροφοριών που θέλουν την Ελλάδα να εξετάζει την προσχώρησή της στη λεγόμενη Σύνοδο των «16+1», που αποτελεί επί της ουσίας ένα πεδίο συνεργασίας μεταξύ κρατών της Ευρώπης και του Πεκίνου, με άξονα τις επενδυτικές βλέψεις της Κίνας στην περιοχή και τη δημιουργία του νέου «Δρόμου του Μεταξιού», όπως αποκαλείται.

Σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι επικαλούνται και σχετική επιστολή, ο Αλέξης Τσίπρας εντός του τρέχοντος μηνός είχε ενημερώσει τα μέλη των «16+1» για την επιθυμία της Ελλάδας να προσχωρήσει στη Σύνοδο. Μάλιστα, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι, σύμφωνα με διπλωματική πηγή, κατά τις εργασίες στο Ντουμπρόβνικ πρόκειται να ανακοινωθεί και επίσημα η συμμετοχή της Αθήνας στο εγχείρημα.

Οπως αναφέρουν οι FT, σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Τσίπρας τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «η παρουσία της Ελλάδας (σ.σ. στη Σύνοδο) αντανακλά την επιθυμία της χώρας να ενισχύσει τον ρόλο της στην περιοχή και να προωθήσει την ειρήνη και την συνανάπτυξη, στη βάση και της στρατηγικής συνεργασίας με την Κίνα». Μάλιστα, αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε στην εφημερίδα τόσο την ύπαρξη της εν λόγω επιστολής, όσο και την επιθυμία της Αθήνας να προσχωρήσει στην ομάδα των «16+1».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης