Σάββατο 24.02.2024 | Εορτάζουν: Θεόδωρος, Θοδωρής, Θόδωρος, Θεοδώρα, Δώρα, Θοδώρα, Δωρούλα, Ντόρα

Ο Αύγουστος των φοροελέγχων

ΤΟΠΙΚΑ15.08.2018 | 4:22 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Αυξημένοι είναι από τις αρχές του μήνα οι φορολογικοί έλεγχοι στην περιοχή, σύμφωνα βέβαια και με τις οδηγίες του ελεγκτικού σχεδίου της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Στο στόχαστρο είναι η έκδοση αποδείξεων και λοιπών παραστατικών, οι πειραγμένες ταμιακές μηχανές, αλλά και η αχρηστία των POS και η μη αποδοχή πληρωμών με κάρτες. Τα πρόστιμα είναι τσουχτερά, και σίγουρα κάνουν τους επιχειρηματίες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η περιοχή μας, λόγω κίνησης ειδικά τις μέρες του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου, βρίσκεται στο επίκεντρο ωστόσο οι έλεγχοι αφορούν όλο το εύρος των επιχειρήσεων.

Οι έλεγχοι εστιάζουν και στο εάν ο επαγγελματίας αποτρέπει ή αποθαρρύνει πελάτες να πληρώσουν με «πλαστικό χρήμα», προφασιζόμενος ότι δεν λειτουργεί το POS, είτε ακόμη χειρότερα, προσφέροντας έκπτωση ως αντάλλαγμα. Στην περίπτωση αυτή, οι εφοριακοί θα διενεργούν άμεσα έλεγχο.

Σημειώνεται ότι για τον «μερικό επιτόπιο έλεγχο» απαιτείται εντολή ελέγχου, η οποία επιδεικνύεται στον επαγγελματία, αλλά είναι δυνατόν να διενεργείται και χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση. Επίσης, αφορά ένα ή περισσότερα φορολογικά αντικείμενα και διενεργείται στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης ή εκτός κατά τη διακίνηση αγαθών.

Για τους παραβάτες η νομοθεσία προβλέπει λουκέτα και τσουχτερά πρόστιμα και συγκεκριμένα: Στην περίπτωση που κατά τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστωθεί η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση περισσοτέρων από 10 παραστατικών πώλησης ή εφόσον διαπιστώνεται ότι η αξία των παραστατικών πώλησης τα οποία δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ανεξαρτήτως του πλήθους τους, αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος. Εάν εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστωθεί εκ νέου από μερικό επιτόπιο έλεγχο στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ότι δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς τουλάχιστον 3 παραστατικά πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας, τότε η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται για 4 μέρες. Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από επιτόπιο μερικό φορολογικό έλεγχο στον ίδιο επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία εντός δύο φορολογικών ετών από τους προηγούμενους ελέγχους η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 10 μέρες.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης