Πέμπτη 28.09.2023 | Εορτάζουν: Χαρίτων, Χαρίτωνας, Χαρίτος

Ο Κ. Χατζηδάκης για τις αυξήσεις στις συντάξεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ23.08.2022 | 5:14 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Για τη καινούργια χρονιά, θα υπάρξουν δύο μέτρα τα οποία προφανώς θα έχουν θετική επίδραση στις τσέπες των συνταξιούχων, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στο Open TV.

«Το ένα θα είναι το ξεπάγωμα των αυξήσεων για όλες τις συντάξεις από 1/1/23. Θα έχουμε και την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους – φυσικά και για τους δημοσίους υπαλλήλους – κάτι που θα έχει θετική αντανάκλαση στους συνταξιούχους», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Επισήμανε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν μία άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση, η οποία δημιουργεί πίεση στις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά και φυσικά στους κρατικούς προϋπολογισμούς, που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν όσο γίνεται τις συνέπειες αυτής της ενεργειακής κρίσης.

Σε ερώτηση για τα επίπεδα που εκτιμάται ότι θα κινηθεί η αύξηση στις συντάξεις, απάντησε:

«Θα πρέπει να περιμένουμε να κλείσει ο χρόνος. Η αύξηση είναι συνάρτηση της αύξησης του ΑΕΠ και της αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή. Αυτά προστίθενται και διαιρούνται δια δύο. Αυτό προβλέπει η νομοθεσία και αυτό θα εφαρμόσει και η κυβέρνηση. Όσο ψηλότερα πάνε αυτά, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι αυξήσεις. Βέβαια, η αύξηση του ΑΕΠ είναι θετικό νέο, η αύξηση του τιμαρίθμου δεν είναι, γενικότερα μιλώντας».

Στην ερώτηση αν αναμένεται οι αυξήσεις στις συντάξεις να κυμανθούν πάνω από 5%, τόνισε: «Δεν θέλω να πω. Κυκλοφορούν διάφορα σενάρια για την αύξηση του ΑΕΠ και για την αύξηση του τιμαρίθμου. Είναι σαφές, πάντως, ότι θα πρόκειται για μια σημαντική αύξηση».

Για το τι θα συμβεί με αυτούς που θα βγουν στη σύνταξη από δω και πέρα, είπε:

«Εντάσσονται κι αυτοί στον ίδιο μηχανισμό. Θα πάρουν μία σύνταξη και στη συνέχεια κάθε χρόνος που θα περνάει θα γίνεται αναπροσαρμογή της σύνταξής τους με βάση τον μαθηματικό τύπο».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης