Παρασκευή 08.12.2023 | Εορτάζουν: Πατάπιος

Ο Κ. Σκρέκας για ακρίβεια και πρόστιμα

ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ07.11.2023 | 4:38 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Για την ακρίβεια και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις σχετικά με τον νόμο περί αθέμιτης κερδοφορίας, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

«Τα πρόστιμα που βάλαμε το καλοκαίρι εισπράχθηκαν σε διάστημα 20 ημερών για να λάβουν και την έκπτωση οι εταιρείες που παρανόμησαν. Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα των 2 εκατ. ευρώ, ένα εκατ. για κάθε επιχείρηση που παραβίασε τον νόμο περί αθέμιτης κερδοφορίας, η μία επιχείρηση θα πληρώσει το πρόστιμο και μετά μπορεί να προσφύγει να κάνει ένσταση. Τα πρόστιμα εισπράττονται και πρέπει να σας πω ότι από τα 7,5 εκατ. πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέσα στη χρονιά τα 4,5 έχουν βεβαιωθεί ή πληρωθεί στην εφορία. Το θέμα δεν είναι μόνο να εισπραχθούν τα πρόστιμα, ο στόχος δεν είναι να κάνουμε κακό στις εταιρείες. Ο στόχος είναι να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις στις επιταγές του νόμου που έχει ψηφίσει η κυβέρνησή μας για την αθέμιτη κερδοφορία και τα νοικοκυριά να βλέπουν τις τιμές των προϊόντων να μειώνονται στα ράφια», είπε ο Σκρέκας, μιλώντας στο Mega.

Σχετικά με ταμπελάκια που θα πρέπει να μπουν στα σούπερ μάρκετ και την κριτική που ακούγεται ότι δεν έχουν τοποθετηθεί σε αρκετά σούπερ μάρκετ ο υπουργός αποκάλυψε: «Από την Δευτέρα ξεκινούν έλεγχοι της ΔΗΜΕΑ στα καταστήματα σούπερ μάρκετ για να διαπιστωθεί αν έχουν τοποθετηθεί τα καρτελάκια μόνιμης μείωσης τιμής ως οφείλουν ή όχι. Αλλιώς το πρόστιμα θα είναι βαρύ. Διενεργούμε ελέγχους συνέχεια και συγκρίνουμε το περιθώριο κέρδους που έχουν οι εταιρείες το 2023 σε σχέση με το 2021. Αν δούμε ότι βγάζουν περισσότερο κέρδος σε σχέση με το 2021 ερχόμαστε κι επιβάλλουμε πρόστιμο. Το πρόστιμο υπολογίζεται ως εξής: διπλασιάζουμε την διαφορά του επιπλέον κέρδους».

Αναφορικά με τα πρόστιμα και τους ελέγχους ο Κώστας Σκρέκας ανέφερε: «Ελέγχονται άλλες έξι πολυεθνικές εταιρείες και δεν πρόκειται να σταματήσουν οι έλεγχοι. Δεν θα έχουμε κανένα δισταγμό να επιβάλλουμε πρόστιμα σε όποιον παρανομεί».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης