Δευτέρα 16.05.2022 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Ο Μ.Ε.Σ. Σωτήρα Τρικάλων στο Erasmus+ Young Wine Players

ΤΟΠΙΚΑ09.10.2019 | 4:27 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Σε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα δράση συμμετείχε ο Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σωτήρα Τρικάλων το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019. Πρόκειται για τη συμβολή του στο πρόγραμμα Young Wine Players στα πλαίσια του Erasmus+ (1-9/10/2019). Σκοπός της δράσης ήταν οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, να συμμετάσχουν στον παραδοσιακό τρύγο και στην παραγωγή κρασιού και να συνδέσουν την παράδοση με την νεανική επιχειρηματικότητα μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο με αναφορά στην ελληνική μυθολογία και ειδικότερα στο θεό Διόνυσο.

Ύστερα από πρόταση του δικτύου εκπαιδευτικού και πολιτιστικού Τουρισμού  «MAESTRO» και πρόταση του οργανισμού «EN.O GREECE» που διοργανώνει τη δράση, ανέλαβε, οργάνωσε και παρουσίασε τη διαδικασία της παραδοσιακής παραγωγής μούστου (πάτημα με τα πόδια) και παραδοσιακές συνταγές με μούστο (μουσταλευριά και μουστοκούλουρα). Την επιμέλεια της εκδήλωσης και την παρουσίαση έκανε ο Αχιλλέας Λέρας, ο οποίος αναφέρθηκε στη μακραίωνη ιστορία της τέχνης της αμπελουργίας και της σύνδεσης με τα ορθόδοξα χριστιανικά μυστήρια. Την οργάνωση με ενεργή συμμετοχή στην παρουσίαση έκαναν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου Δήμητρα Κώστα, Μαρία Αδάμου, Αναστασία Κωτούλα, Φωτεινή Λαμπρογιώργου και Παναγιώτης Βουτσελάς.

Η 25μελής αποστολή των νέων από την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είχε την ευκαιρία αφού πρώτα δέχθηκε το «καλωσόρισμα» του συλλόγου, να παρακολουθήσει από κοντά, αλλά και κυρίως να συμμετάσχει ενεργά στο παραδοσιακό πάτημα των σταφυλιών, τα οποία σημειωτέον προηγουμένως οι ίδιοι είχαν τρυγήσει.

Στη συνέχεια από το μούστο που «έβγαλαν», έφτιαξαν και γεύθηκαν μουσταλευριά και μουστοκούλουρα. Η διάθεση όλων κορυφώθηκε όταν δοκίμασαν κόκκινο κρασί και χόρεψαν ελληνικούς χορούς, ενώ δεν έλειψαν και οι «πολιτιστικές εναλλαγές» με χορούς των άλλων χωρών. Ακολούθησε ξενάγηση στον παλαιό Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος που χρονολογείται από το 1400 μ.Χ..

Ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα για τη θερμή ανταπόκριση που έδειξαν. Επίσης ευχαριστούμε τους εκπροσώπους του οργανισμού «EN.O GREECE» και του Δικτύου Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Τουρισμού  «MAESTRO» για την πρόσκληση και την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο σύλλογο, καθώς και για την ευκαιρία να αναδείξουμε μέσα από το έργο μας την τοπική πολιτιστική κληρονομιά μας.

 

Μ.Ε.Σ. Σωτήρα Τρικάλων

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης