Παρασκευή 23.02.2024 | Εορτάζουν: Πολύκαρπος, Πολυκάρπης, Πολυκαρπία, Πολυκάρπη, Πολυκαρπίτσα, Πολυκαρπούλα,Πολυχρόνης, Πολυχρόνιος, Χρόνης, Πολυχρονία, Πολυχρονούλα

Ο πληθωρισμός απομακρύνει το 6% ανάπτυξης το 2022

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ17.11.2022 | 5:25 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Παρά τις απροσδόκητες θετικές επιδόσεις, δεν φαίνεται να γράφει «6%» η ανάπτυξη για το 2022. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, η πορεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά τον μήνα Οκτώβριο – αν αφαιρεθεί η διαφορά με τον τουρισμό – είναι ανάλογη του Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας έτσι μεγαλύτερο, από τις εκτιμήσεις, ΑΕΠ για εφέτος.

Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, το υπουργείο Οικονομικών προέβλεπε φετινό ρυθμό ανάπτυξης 5,3%, το οποίο, ναι μεν θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω, αλλά, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, θα κυμανθεί λίγο πιο κάτω από το 6%. Το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού θα κατατεθεί στις 21 Νοεμβρίου και πρόκειται να έχει αλλαγές σε βασικά μεγέθη, εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας. Κατ’ αρχάς, ο πληθωρισμός θα αυξηθεί στο 10% φέτος, από αρχική πρόβλεψη 8,8%, όπως, επίσης, και για το 2023, κοντά στο 4% – 5%. Ως προς το ΑΕΠ, οι προβλέψεις δείχνουν ρυθμούς στο 2,3%, ενώ για τον τουρισμό το 2023 αναμένεται να είναι στα ίδια επίπεδα με το 2022, κοντά στα 18-19 δισ. ευρώ.

Σε νέες, εξάλλου, προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, εξαιτίας του κύματος ακρίβειας σε όλη την ευρωζώνη, προέβη προ ημερών η Κομισιόν. Αναθεωρεί προς τα πάνω το ΑΕΠ και βλέπει μεγέθυνση το 2022 κατά 6%, κοντά στην εκτίμηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης