Σάββατο 02.07.2022 | Εορτάζουν: Ιουβενάλιος, Ιουβενάλης, Γιουβενάλης, Ιουβεναλία

Ο τουρισμός θα κρίνει το μέγεθος της κρίσης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ30.10.2020 | 5:36 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Μικρή ανάσα, πριν ξανα μπουν στη δίνη της πανδημίας, πήραν οι οικονομίες της Ευρώπης. Το ΑΕΠ ανέκαμψε το τρίτο τρίμηνο κατά 12,7%, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο και τα τύμπανα της αγωνίας πλέον χτυπούν για το τρίτο τρίμηνο της ελληνικής οικονομίας, όπου οι ανακοινώσεις αναμένονται στις αρχές Δεκεμβρίου.

Οι καλοκαιρινές εισπράξεις θα κρίνουν, σε μεγάλο βαθμό, το ύψος της ύφεσης για το 2020 και οι εκτιμήσεις δείχνουν συρρίκνωση το τρίτο τρίμηνο κοντά στο 8-9% σε σχέση με το 2019. Οι οικονομολόγοι βλέπουν έντονους υφεσιακούς ρυθμούς στην Ελλάδα, με μικρότερη μεν ένταση σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά αρκετά μειωμένο σε σύγκριση με το 2019.

Το πλήγμα στον τουρισμό είναι μεγάλο και φαίνεται πως θα αποτελέσει καταλύτης το μέγεθος της συρρίκνωσης του διαστήματος Ιουλίου – Σεπτεμβρίου. Αποτελεί το πιο δυνατό τρίμηνο για την ελληνική οικονομία και εκτιμάται πως η ύφεση μπορεί να είναι στο 8-10% σε σχέση με το 2019 και οι απώλειες να κυμανθούν πέριξ των 5 δισ. ευρώ.  Η κρισιμότητα του τρίτου τριμήνου, αλλά και του τέταρτου, πηγάζει από το διαφαινόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας παγκοσμίως που οδηγεί σε επιβεβλημένη εφαρμογή έκτακτων μέτρων.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Αλλάζω συσκευή - Ανακυκλώνω Αλλάζω συσκευή