Σάββατο 16.01.2021 | Εορτάζουν: Δαν, Δανάη

Όχι σε μείωση ΦΠΑ, μέχρι τέλος του έτους οι αναστολές πληρωμών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ21.08.2020 | 5:17 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στα μέτρα στήριξης της οικονομίας μετά την πανδημία αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, αναλύοντας τις δράσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη συγκυρία, τόσο από οικονομικής άποψης όσο και από κοινωνικής. «Δεν έχουμε μόνο την μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων 50 ετών, που είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Έχουμε και μια υγειονομική κρίση και έχουμε μπροστά μας και τουλάχιστον ένα δύσκολο φθινόπωρο, μέχρι να δούμε και πότε θα έρθει το εμβόλιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στα μέτρα στήριξης που έχει θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, σημειώνοντας πως «όταν έχεις τεράστια απώλεια εσόδων, όπως από τον Τουρισμό, έχεις παράλληλα τεράστια έξοδα για την κάλυψη των αναγκών, πρέπει να καλύψεις τα υπάρχοντα διαθέσιμα του Δημοσίου, για να υπάρχουν διαθέσιμα». «Γι’ αυτό και επιμένουμε σε μέτρα που είναι εξατομικευμένα, όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή» πρόσθεσε ο κ. Σκυλακάκης.

Για το συγκεκριμένο μέτρο, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε πως αρχικά υπήρχε μια επιφύλαξη, ωστόσο αποδείχθηκε πως οι επιχειρήσεις λαμβάνουν τα χρήματα που πρέπει. «Τώρα, θα διευρυνθεί η τρίτη φάση, ώστε και να είναι μεγαλύτερο το ποσό και να υπαχθούν πολλοί περισσότεροι στο μέτρο, αλλά και θα αλλάξουν και κάποιες παράμετροι, ώστε να αξιοποιήσουν το μέτρο και άλλοι» συμπλήρωσε και εξήγησε πως η συγκεκριμένη ρύθμιση καλύπτει «κενά» που δεν μπορούν να ρυθμιστούν από τις τράπεζες.

«Οι τράπεζες έχουν δανείσει, ωστόσο καλύπτουν κυρίως τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, καθώς πολύ μεγάλο κομμάτι των επιχειρήσεων δεν έχει τραπεζικό προφίλ. Σε κάθε περίπτωση είναι αδύνατον να διαχειριστούν πχ 100.000 επιχειρήσεις, όπως κάναμε με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Στο επόμενο εγγυοδοτικό πρόγραμμα πρέπει να υπάρξει περισσότερη στήριξη στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί, αυτό είναι το δικό μου αίτημα προς τις τράπεζες», είπε ο κ. Σκυλακάκης.

Κάνοντας αναφορά στο ζήτημα των ενοικίων, και στις πιθανότητες εκπτώσεων με παράλληλα κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες, ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός μέτρων ώστε να υπάρξει ελάφρυνση των επιχειρήσεων, με βάση εθελοντικές συμφωνίες, σε κάποιες από τις οποίες θα σηκώνει μέρος του βάρους και το Κράτος, ούτως ώστε να γεφυρωθεί η απόσταση που θα υπάρχει μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στη νέα ρύθμιση οφειλών που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σημειώνοντας πως οι ισχύουσες ρυθμίσεις και οι αναστολές πληρωμών θα διατηρηθούν έως το τέλος του έτους.

Ωστόσο, ο κ. Σκυλακάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο μόνιμης μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Η φρέσκια γεύση που δίνετε στην ημέρα σας... Nature Spot e-shop