Σάββατο 25.05.2024 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Οφειλόμενη τιμή: “Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων Χρήστος Παπανικολάου – Σοφία Σακοράφα”

ΑΘΛΗΤΙΚΑ22.04.2024 | 5:25 μμ

Γράφει ο/η

Athletic News

Γράφει ο/η Athletic News

“Ο Χρήστος Παπανικολάου και η Σοφία Σακοράφα, θα είναι για πάντα, τα μόνιμα φωτεινά παραδείγματα για όλες τις μελλοντικές γενιές”. Με τη φράση αυτή ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Νίκος Σακκάς, κάλεσε τους δύο τρικαλινούς πρωταθλητές με τα ισάριθμα παγκόσμια ρεκόρ να αποκαλύψουν μαζί την πινακίδα με τα ονόματά τους στην πρόσοψη του Δημοτικού Σταδίου Τρικάλων. Πλέον, από τις 20 Απριλίου 2024 το ιστορικό αυτό στάδιο ονομάζεται “Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων Χρήστος Παπανικολάου – Σοφία Σακοράφα”, επί Δημαρχίας Νίκου Σακκά, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων, που ελήφθη στις 13 Ιουλίου 2023. Η τελετή πραγματοποιήθηκε μπροστά από την κεντρική είσοδο ενός Σταδίου, που έχει φιλοξενήσει πλήθος διοργανώσεων, σε πολλά αγωνίσματα: στίβος (πανελλήνια και βαλκανικά πρωταθλήματα, Τσικλητήρεια), ποδόσφαιρο (αγώνες όλων των κατηγοριών και διοργανώσεων), μπάσκετ (στο παλιό τσιμεντένιο δάπεδο), ενώ διαθέτει και χώρους προπόνησης.
Ο Χρήστος Παπανικολάου είναι ο τρικαλινός που στις 24 Οκτωβρίου 1970 στο Στάδιο (τότε) Γεώργιος Καραϊσκάκης έκανε το πρώτο στον στίβο παγκόσμιο ρεκόρ για Ελληνα αθλητή, στο άλμα επί κοντώ, με 5 μέτρα και 49 εκατοστά .
Η δε Σοφία Σακοράφα, στις 26 Σεπτεμβρίου 1982 στο διεθνές μίτινγκ «Βενιζέλεια» στα Χανιά, πέτυχε το πρώτο παγκόσμιο ρεκόρ από Ελληνίδα αθλήτρια στον ακοντισμό, με 74,20 μέτρα.

Νίκος Σακκάς: Ο αθλητισμός είναι η ίδια η ζωή

Ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς στην ομιλία του εστίασε σε τρία δεδομένα:
– στη σημασία της επίτευξης των παγκόσμιων ρεκόρ από τους δύο τρικαλινούς αθλητές
– στην ουσία του αθλητισμού
– στην παραδειγματική χροιά των επιτευγμάτων τους για τη νεολαία.
Είπε χαρακτηριστικά: “Το κατόρθωμά τους, είναι χαραγμένο στην ψυχή όλων των τρικαλινών. Είτε εκείνα τα χρόνια έβλεπαν, μάθαιναν, διάβαζαν για τα ρεκόρ, είτε ακόμη και τώρα γνωρίζουν, τι συνέβη στις 24 Οκτωβρίου 1970 και στις 26 Σεπτεμβρίου 1982 . Ο Χρήστος και η Σοφία, η Σοφία και ο Χρήστος, τα δικά μας τρικαλινά παιδιά, ξεπερνώντας τις μύριες όσες δυσκολίες, στάθηκαν στην κορυφή του Ολύμπου και κοίταξαν κάτω, εδώ, στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων. Εδώ, που η άθληση συναντά την ελπίδα, εδώ που ο κόπος γίνεται χαρά. Αλλά και λύπη και απογοήτευση και στενοχώρια. Διότι ο αθλητισμός είναι η ίδια η ζωή. Με τα πάνω της και τα κάτω της. Με τα όμορφα και τα άσχημα. Ο Χρήστος Παπανικολάου και η Σοφία Σακοράφα, διατηρώντας στην ψυχή τους το αρχαίο πνεύμα αθάνατο, τον αγώνα για το όμορφο και το ωραίο, είναι το σύγχρονο παράδειγμα προς την τρικαλινή νεολαία, προς κάθε έναν και κάθε μία που αγωνίζονται και στο τέλος νικούν. Και οι δύο, στη συνέχεια της ζωής τους απέδειξαν ότι η άθληση δεν είναι μόνο ο αγώνας. Είναι η κοινωνική προσφορά, είναι η ενεργή συμμετοχή στα κοινά, είναι η έγνοια για το καλύτερο για τη νεολαία, είναι η προσπάθεια να μεταλαμπαδευτεί το φως της προσπάθειας, του αγώνα, της νίκης”.
Καθώς είχε προηγηθεί αγιασμός από τον Πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Τρίκκης, Σταγών και Μετεώρων, αρχιμανδρίτη κ. Αλέξιο Κανίνα, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της τελετής,
τους δύο αθλητές κάλεσε στο βήμα η εντεταλμένη σύμβουλος Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Τρικκαίων, Εφη Λεβέντη.

Η Σοφία Σακοράφα

Και η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και ο κ. Παπανικολάου ήταν εμφανώς συγκινημένοι για τη συγκεκριμένη κίνηση από την πλευρά του Δήμου Τρικκαίων. Η κ. Σοφία Σακοράφα αρχικώς ξεκαθάρισε: “Ό,τι έγινα, έγινα από τους εθελοντές. Αφιερώνω κάθε γραμμή από την εικόνα (φιλοτεχνήθηκε γκράφιτι με τις εικόνες των δύο αθλητών) σε αυτούς”.
Χαρακτήρισε τον ιστορικό Γυμναστικό Σύλλογο Τρικάλων ως “μήτρα γέννησης μεγάλων και πολλών αθλητών, που έκανε τα Τρίκαλα πόλη του αθλητισμού”. Αναφέρθηκε στους προπονητές που ήταν “απλοί, καθημερινοί άνθρωποι”, αλλά και στους συναθλητές και συναθλήτριές, της, με τις οποίες δομήθηκαν μεγάλοι δεσμοί φιλίας. Αναφέρθηκε ονομαστικά στα αείμνηστα στελέχη του ΓΣΤ, Γιώργο Τούφα και Αλέκο Πιτυρίγκα “που κράτησα ψηλά τον Σύλλογο, με δημιουργία γυναικείων τμημάτων”, όταν η ίδια, στην ηλικία των 14 ετών πήγε στο Στάδιο. Αίσθηση δημιούργησε η αναφορά της κ. Σακοράφα στη “μεγάλη ευγνωμοσύνη” που αισθάνεται για “τη Βαρβάρα (Σταμπασίδου), την καθαρίστρια του Σταδίου, που άνοιγε χαράματα, στις 5 το πρωί, την πόρτα, για να προπονηθούμε και να πάμε μετά στο σχολείο”. Ηταν παρούσα σα μάνα μας, είπε η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ.
Και, βεβαίως, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους αείμνηστους γονείς της, τον Ηλία και την Αντιγόνη, “που σε εκείνες τις δύσκολες εποχές είχαν ανοιχτά μυαλά, με βοήθησαν, με στήριξαν για αυτό που έγινα σήμερα”.
Για το Στάδιο ανέφερε ότι, είχε καρβουνόσκονη, είναι πλέον σύγχρονο, σαφώς με απαιτούμενες αλλαγές, για να φιλοξενήσει, όπως προανήγγειλε τόσο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου σύντομα, όσο και άλλες διοργανώσεις.. Και τόνισε ότι το Στάδιο που φέρει και το όνομά της, έχει “ τη θετική αύρα των ανθρώπων. Ελπίζω κάποια στιγμή ότι δε θα υπάρχει χώρος να γραφτούν κι άλλα ονόματα δίπλα στα δικά μας”.
Συγκινημένη, έκλεισε την ομιλία της, τονίζοντας: “Προσπαθώ να επιστρέψω στην κοινωνία όσα μου έχει χαρίσει ο αθλητισμός και η αγάπη που παίρνω από τον απλό κόσμο”. Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Τρικκαίων “από καρδιάς για τη μεγάλη τιμή”, χαρίζοντας το αγαπημένο της ακόντιο στο Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο των Τρικάλων.

Ο Χρήστος Παπανικολάου
Με τον ίδιο τρόπο ο πρώτος Ελληνας αθλητής που πέτυχε παγκόσμιο ρεκόρ, ο 82 χρονος φέτος Χρήστος Παπανικολάου, 4ος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μεξικού το 1968 με σιδερένιο κοντάρι, το παρουσίασε στο πολυπληθές κοινό (ενώ κοσμεί το ίδιο Μουσείο). Είπε χαρακτηριστικά, ότι “ο κάθε ένας έχει το όχημα που κινείται καθημερινά. Εγώ σήμερα σας παρουσιάζω το δικό μου όχημα που μου δόθηκε από τον σύλλογο”. Επλεξε ομοίως το εγκώμιο του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων, που “πίστεψε σε μένα, με στήριξε ψυχολογικά με έκανε να πιστέψω ότι έχω υψηλούς στόχους καθημερινά”. Τόνισε ότι εφαλτήριο για αυτό το ρεκόρ ήταν “το στάδιο και οι άνθρωποί του”. Αναφέρθηκε σε “ευαισθησία και εκτίμηση” για την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ολοκλήρωσε την ομιλία του με σαφείς λέξεις: “Τρίκαλα αγαπημένη μου πόλη. Σας ευχαριστώ. Είμαι ευγνώμων”.
Αμφότεροι καταχειροκροτήθηκαν από τους τρικαλινούς και τις τρικαλινές, προπονητές/τριες, αθλητές/τριες, παράγοντες, του στίβου και του ΓΣΤ κατά βάση, μα και άλλων αθλημάτων, παλιοί γυμναστές σε σχολεία ή στους συλλόγους, νέοι και ενεργοί αθλητές, όπως η επίσης τρικαλινή ολυμπιονίκης στο τάε κβο ντο Φανή Τζέλη, δρομείς, συναθλητές, συνοδοιπόροι στον αθλητισμό φίλοι, συγγενείς, οικογένειες των Σοφία Σακοράφα και Χρήστου Παπανικολάου. Χαρακτηριστική η φωτογραφία της κ. Σακοράφα με συναθλήτριες στο Στάδιο: τις Σοφία Αυγέρη, Παρασκευή Μιχολίτση (δρομείς μεσαίων αποστάσεων), Ελένη Αργυροπούλου (ακοντισμός), Περιστέρα Πίσσα (δρομέας μικρών αποστάσεων).

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης