Δευτέρα 05.12.2022 | Εορτάζουν: Διογένης, Σάββας, Σάβας, Σαββούλης, Σαββούλα, Σαβούλα, Σαβούλη

Οι πρώτες βουτιές για τους μικρούς μαθητές των Τρικάλων

ΤΟΠΙΚΑ04.10.2022 | 4:33 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Επιστροφή στην κανονικότητα για τους μαθητές της Γ΄ και Δ΄ Τάξης των δημοτικών σχολείων του νομού μας. Από προχθές οι μικροί μαθητές έκαναν την πρώτη τους βουτιά στην ανακαινισμένη μικρή πισίνα του Δημοτικού Κολυμβητηρίου Τρικάλων.

Η εκμάθηση κολύμβησης μέσα στο πλαίσιο του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στα δημοτικά σχολεία είναι ενταγμένη στο ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ΄ Δημοτικού και, όπου δύναται, και της Δ΄.

Στόχος του μαθήματος είναι οι μικροί μαθητές να εξοικειωθούν με το υγρό περιβάλλον και να αποκτήσουν βιωματικές γνώσεις των βασικών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής.

Η κολύμβηση, σύμφωνα με έρευνες, αποτελεί την ιδανικότερη μορφή άσκησης και επηρεάζει τόσο την υγεία όσο και την ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών, ενισχύοντας την αυτοεκτίμησή τους και αναπτύσσοντας την αυτοπεποίθησή τους.

Ο σημαντικότερος όμως λόγος που η εκμάθηση της κολύμβησης στα σχολεία τυχαίνει μεγάλης κοινωνικής αποδοχής, είναι η πρόληψη των επικίνδυνων καταστάσεων στο νερό. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα με την πληθώρα των ακτών, ο μόνος τρόπος να περιοριστούν οι πνιγμοί είναι η κολύμβηση να διδάσκεται στο σχολείο από μικρή ηλικία.

Στα Τρίκαλα το μάθημα υλοποιείται σε τρεις περιόδους των 11 κολυμβητικών μαθημάτων η κάθε μία, στο δημοτικό κολυμβητήριο των Τρικάλων με τη συμμετοχή όλων των σχολείων του νομού σε απόσταση 25 χλμ. από αυτό.

Φέτος κολυμπάνε και οι μαθητές  της Δ΄ Τάξης των σχολείων που δεν είχαν κληρωθεί πέρυσι λόγω Covid19.

  • Η 1η περίοδος από 3/10/2022 έως 16/12/2022 με 17 σχολεία και 25 τμήματα.
  • Η 2η περίοδος από 19/12/2022 έως 17/03/2023 με 21 σχολεία και 37 τμήματα.
  • Η 3η περίοδος από 20/03/2023 έως 15/06/2023 με 19 σχολεία και 32 τμήματα.

Τη διδασκαλία της κολύμβησης πραγματοποιούν μόνιμοι εκπαιδευτικοί, κλάδου ΠΕ11 Φυσικής Αγωγής, με γνώση και εμπειρία στην κολύμβηση, τηρώντας την  αναλογία 10:1 μαθητών/τριών ανά εκπαιδευτικό.

Η μετακίνηση των μαθητών γίνεται με αστική ή υπεραστική συγκοινωνία και χωρίς οικονομική επιβάρυνση.

Έχοντας ως αποκλειστικό γνώμονα τα οφέλη που αποκομίζουν οι μικροί μαθητές από το μάθημα της κολύμβησης, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Α/θμια και Β/μια Εκπαίδευση, ΤΕΦΑΑ, αστική και υπεραστική συγκοινωνία, δήμοι) συνεργάζονται άψογα και τη φετινή σχολική χρονιά για την επιτυχή και ασφαλή εφαρμογή του μαθήματος.

Καλές βουτιές!!!

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης