Σάββατο 25.05.2024 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/1117/29-03-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την ανάπτυξη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ02.05.2024 | 4:14 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ανάπτυξη 2% και 2,5% προβλέπει για φέτος  ο ΟΟΣΑ στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεσή του (Economic Outlook) που δόθηκε στη δημοσιότητα. Υπενθυμίζεται πως στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε πριν δύο ημέρες στην ΕΕ, το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας βλέπει ανάπτυξη φέτος στο 2,5% και 2,6% του χρόνου.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αύξηση της απασχόλησης μαζί με την αύξηση των πραγματικών μισθών αναμένεται να στηρίξουν την κατανάλωση ,η οποία αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,7% φέτος από 1,9% που προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Επίσης όπως αναφέρεται στην έκθεση, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να στηρίξουν τις επενδύσεις παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Μικρότερο καλάθι από το ΥΠΕΘΟ κρατάει ο ΟΟΣΑ και για το πρωτογενές πλεόνασμα, εκτιμώντας πως φέτος θα διαμορφωθεί στο 1,8% από το 2,1% που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα Σταθερότητας.

Η περαιτέρω πρόοδος στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα ενισχύσει τα έσοδα, σύμφωνα και με την έκθεση, γεγονός που όπως λένε και πηγές του ΥΠΕΘΟ, φαίνεται ήδη από την υπέρβαση των εσόδων κατά 500 εκατ  στον φόρο των νομικών προσώπων.

Χαμηλότερες είναι οι προβλέψεις και για το δημόσιο χρέος το οποίο αναμένεται να μειωθεί από 161% του ΑΕΠ το 2023 σε 151% έως το 2025 με το ΥΠΕΘΟ να έχει θέσει τον πήχη του χρέους για το 2025 στο 146,3%.

Σύμφωνα με την έκθεση, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σταμάτησε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023 καθώς οι πλημμύρες τον Σεπτέμβριο του 2023 διακόψαν προσωρινά τις μεταφορικές συνδέσεις και επηρέασαν ιδιαίτερα τη γεωργική παραγωγή.

Ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 3,4% τον Μάρτιο του 2024, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των τροφίμων κάνουν πρωταθλητισμό. Ο πληθωρισμός αναμένεται να κατεβάσει ταχύτητα, φθάνοντας στο στόχο του 2% και στη χώρα μας στο τέλος του 2025.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η αύξηση της απασχόλησης έχει επιβραδυνθεί, αλλά το ποσοστό απασχόλησης και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού παραμένουν σε ιστορικά υψηλά. Η ετήσια αύξηση των μισθών επιταχύνθηκε στο 5,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, με τον κατώτατο μισθό να αυξάνεται  κατά 9,4% τον Απρίλιο του 2023 και κατά 6,4% τον Απρίλιο του 2024.

Παρά τα θετικά στοιχεία που βλέπει ο ΟΟΣΑ, χτυπάει «καμπανάκι» κινδύνου για το έλλειμα στον προυπολογισμό με την περαιτέρω μείωση του να είναι επιτακτική λόγω και του υψηλού ποσοστού του χρέους της χώρας. Σύμφωνα με την έκθεση, οι δαπάνες αναμένεται να είναι μεγάλες και λόγω της υστέρησης των επενδύσεων λόγω της δεκαετούς κρίσης, εξαιτίας του όλο και πιο γηρασμενου πληθυσμού αλλά και του κόστους που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης