Σάββατο 02.12.2023 | Εορτάζουν: Μερόπη, Μυρόπη, Σολομών, Σολομώντας, Σόλων, Σόλωνας, Σολομωντία, Πορφύριος, Πορφυρός, Πορφύρης, Πορφυρή, Πορφυρία, Πορφύρα, Πορφυρώ, Πορφυρούλα

Οι τέσσερις βασικές διατάξεις του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ12.10.2023 | 5:27 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

«Κλείδωσαν» και εντάχθηκαν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί προς έγκριση εντός των ημερών σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ώστε να δοθεί στη συνέχεια σε δημόσια διαβούλευση, οι τέσσερις βασικές διατάξεις του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με Τα Νέα, αυτές αφορούν το νέο μοντέλο απασχόλησης συνταξιούχων, την επιτάχυνση απονομής των επικουρικών συντάξεων, καθώς και τη δυνατότητα λήψης σύνταξης με χρέη.

Στο νομοσχέδιο δεν θα ενταχθούν τελικά οι διατάξεις για την αναμόρφωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ), ούτε οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας. Αντίθετα, θα συμπεριληφθεί διάταξη για το νέο μοντέλο λειτουργίας των επαγγελματικών Ταμείων.

Πρόκειται για μια βασική αλλαγή, η οποία εισέρχεται με διάταξη που θα προβλέπει τη φορολόγηση των εφάπαξ παροχών με ποσοστό κοντά στο 15% που δίνουν τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Η ίδια διάταξη προβλέπει χαμηλότερη φορολόγηση των εφάπαξ παροχών από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, στην περίπτωση καταβολής σύνταξης.

Παράλληλα, προβλέπεται η θέσπιση ενιαίου καταστατικού για όλα τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης και η ύπαρξη ενός φορέα εποπτείας.

Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας πολυεργοδοτικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Σε ό,τι αφορά τους συνταξιούχους που εργάζονται, εισάγεται νέο μοντέλο στην απασχόληση συνταξιούχων μετά τις παρακάτω παραμέτρους:

♦ Οι συνταξιούχοι μισθωτοί θα επιβαρύνονται με 10% εισφορά, που θα ονομάζεται «πόρος υπέρ ΕΦΚΑ».

♦ Στους συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που δεν έχουν επικούρηση θα επιβάλλεται πρόσθετη επιβάρυνση μόνο για την ασφάλιση στην κύρια σύνταξη ίση με το 50% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας που έχουν επιλέξει.

♦ Για τους μη μισθωτούς συνταξιούχους που έχουν και επικουρική ασφάλιση, η επιβάρυνση θα είναι ίση με το 40% επί της ασφαλιστικής κλάσης τους (40% για κύρια ασφάλιση και 40% για επικουρική).

Στην παρακράτηση θα τεθεί ανώτατο όριο στο ποσό που θα καταβάλει κάθε απασχολούμενος συνταξιούχος στο σύστημα, το οποίο δεν θα ξεπερνά το 12πλάσιο της μηνιαίας εθνικής σύνταξης (413 ευρώ), δηλαδή 4.965 ευρώ. Το νέο καθεστώς παρακράτησης θα τεθεί σε εφαρμογή με την έλευση του 2024, με την ενεργοποίηση ειδικής πλατφόρμας, και θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα να εργαστούν και οι συνταξιούχοι αναπηρίας, κάτι που μέχρι σήμερα δεν προβλέπεται.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης