Σάββατο 29.01.2022 | Εορτάζουν: Βαρσιμαίος, Βαρσάμης, Βαρσαμία, Βαρσάμω, Βαλσάμω, Βαλσαμία

Τι δηλώνει η υπουργός Παιδείας

Όλες οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων

ΕΛΛΑΔΑ30.04.2020 | 9:54 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε το άνοιγμα των σχολείων ωστόσο έχει προκαλέσει αντιδράσεις, όχι μόνο από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και από εκπαιδευτικούς και μικρή μερίδα του επιστημονικού κόσμου.

Το σκεπτικό της επιτροπής είναι όπως το ανέλυσε ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας  είναι ότι τα παιδιά είναι τα λιγότερα ευάλωτα στον ιό αλλά και αυτά που μπορούν να τον μεταδώσουν λιγότερο, ενώ επισήμανε ότι τα παιδιά κολλάνε τρεις φορές λιγότερο από τους 20 ετών και άνω και πως η μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται ασυνήθιστη.

Τα σχολεία θα είναι χωρίς κυλικεία, οι μαθητές θα κάθονται μεταξύ τους, θα αγορασθούν σαπούνια και αντισηπτικά για τις τουαλέτες , θα είναι προαιρετική η χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς των μαθητών, φυσικός εξαερισμός και καθαρισμός 2 φορές την ημέρα, ενώ οι μαθητές θα βγαίνουν εναλλάξ και στα διαλείμματα.

Με δήλωση του γονέα και λόγω ειδικού λόγου , οι απουσίες δεν θα προσμετρώνται ενώ δεν θα γίνουν και οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

Τα μέτρα προφύλαξης θα είναι αυστηρότατα, με τα αντισηπτικά να είναι τα απαραίτητα αξεσουάρ και την απόσταση μεταξύ των μαθητών να είναι αδιαπραγμάτευτη.

Στην εξίσωση μπαίνει και η προαιρετική χρήση μάσκας και η νέα αυτή κανονικότητα «εμπεριέχει» ένα πολύ μεγάλο στοίχημα.

Η ημερομηνία ορόσημο για τα σχολεία

Όπως ανακοινώθηκε, οι σχολικές μονάδες θα ανοίξουν σε δύο φάσεις:

– Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

– Μια εβδομάδα αργότερα, στις 18 Μαΐου, εκείνοι της Α’ και Β’ Λυκείου, καθώς και οι μαθητές των Γυμνασίων.

Η 18η Μαΐου αποτελεί την ημερομηνία ορόσημο.

Θα είναι το πρώτο τεστ και το επόμενο βήμα για τα δημοτικά.

Τα οποία αποφασίστηκε να μην ανοίξουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου. Την 1η Ιουνίου και αν οι ειδικοί είναι βέβαιοι πως η πορεία της επιδημίας κινείται καθοδικά, τότε ενδέχεται να επιστρέψουν στα θρανία και τα παιδιά του δημοτικού.

Τα μαθήματα και οι αποστάσεις

Θα υπάρξουν δύο ζώνες λειτουργίας του σχολείου:

-Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα (που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο) με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μ. και απώτατος αριθμός μαθητών εντός τάξης τα 15 άτομα.

-Εκ περιτροπής διδασκαλία στα δύο υπο-τμήματα. Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή θα πηγαίνει σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη-Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα ολιγομελή τμήματα (έως 15 άτομα) θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.

-Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο.

Μέτρα υγιεινής στα σχολεία

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα μέτρα υγιεινής στα σχολεία.

Έτσι:

-Θα υπάρχουν αντισηπτικά, θα γίνεται φυσικός εξαερισμός. Προβλέπεται καθαρισμός 2 φορές την ημέρα.

-Θα προβλεφθούν διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές.

-Θα απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.

-Θα είναι προαιρετική χρήση μάσκας στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

-Προ της έναρξης, θα σταλούν στους Διευθυντές των σχολείων οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, σχετικά με αναγκαία μέτρα προστασίας.

Τι θα γίνει με τις απουσίες

-Θα υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα (πρόβλεψη άδειας) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ.

-Θα υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί).

-Θα προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.

Tι θα ισχύει σε περιπτώσεις κρουσμάτων

Ειδική υποεπιτροπή εντός της επιτροπής εμπειρογνωμώνων, για το άνοιγμα των σχολείων, έχει αναλάβει την δημιουργία πρωτοκόλλου που θα ακολουθήσουν οι αρχές σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος εντός της σχολικής κοινότητας.

Ενδέχεται να μην ακολουθηθεί η ίδια τακτική που εφαρμόστηκε στην αρχή της πανδημίας στη χώρα, σύμφωνα με την οποία ένα σχολείο έκλεινε όταν μαθητής ερχόταν σε επαφή με επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος.

Σαφώς θα γίνεται ιχνηλάτιση των επαφών κρούσματος εντούτοις θα υπάρχει ειδική διαβάθμιση στα μέτρα ανάλογα με την ευρύτητα της διασποράς.

Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε  πως ακριβώς θα σχεδιαστεί τελικά το πρωτόκολλο που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της επεξεργασίας.

Όσον αφορά τους μαθητές που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας ή ζουν σε περιβάλλοντα όπου υπάρχουν άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, υπάρχει η δυνατότητα μη επιστροφής στην σχολική τάξη και παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω διαδικτύου χωρίς να επιβαρύνονται με απουσίες.

Η Ν. Κεραμέως

Για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία και τις αποφάσεις της κυβέρνησης μίλησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Το σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων είναι απόφαση της κυβέρνησης, με ομόφωνη στήριξη της επιτροπής των ειδικών, διευκρίνισε την Πέμπτη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι υπήρχαν και πιο τολμηρές προτάσεις για άνοιγμα των δημοτικόν και των νηπιαγωγείων, άλλα αποφασίστηκε να προχωρήσουμε με το πιο συντηρητικό σχέδιο.

Ο κ. Τσιόδρας χθες παρουσίασε τα αναλυτικά επιστημονικά δεδομένα που δικαιολογούν αυτή την σημαντική απόφαση,  επισήμανε.

Ακούμε τους ειδικούς

Για τη χρήση της προαιρετικής χρήσης μάσκας από τους μαθητές στην τάξη και στα μέσα μεταφοράς τόνισε ότι αν η χρήση μάσκας δεν γίνει σωστά, μπορεί να εγκυμονεί περισσότερους κίνδυνους.

«Ο καθένας, κάθε κόμμα, μπορεί να λέει ό,τι θέλει εδώ ακούμε τους ειδικούς… Είτε τους εμπιστευόμαστε από την αρχή της κρίσης, ή δεν τους εμπιστευόμαστε. Οι ειδικοί έχουν ξεκάθαρα ταχθεί υπέρ του σταδιακού ανοίγματος των εκπαιδευτικών δομών υπό προϋποθέσεις» σημείωσε η κ. Κεραμέως.

Στα τέλη Μαΐου οι αποφάσεις για τα δημοτικά

Ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για την επαναλειτουργία των δημοτικών και των νηπιαγωγείων θα ληφθεί προς το τέλος Μαΐου και θα εξαρτηθεί από την πορεία του ίου και από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν η συνολική πορεία δεν είναι καθοδική δεν θα ανοίξουν.

Ανέφερε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφάλειας που είναι απαραίτητα στα σχολεία αναφέροντας ότι είναι καθ οδόν αντισηπτικά σε όλα τα σχολειά με προτεραιότητα την τρίτη λυκείου, θα γίνεται εξαερισμός καθώς και καθαρισμός δύο φόρες την ήμερα.

Η υπουργός αποσαφήνισε ακόμα ότι έχει ληφθεί μέριμνα και για εκπαιδευτικούς και μαθητές για συγκεκριμένες παθήσεις. Για τους μαθητές υπάρχει η δυνατότητα να μην προσμετρώνται οι  απουσίας βάσει ειδικού λόγου.

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020