Κυριακή 02.10.2022 | Εορτάζουν: Κυπριανός, Κυπριανή, Ιουστίνη, Ιούστα, Γιούστα, Ιουστίνα, Γιουστίνα, Γιουστίνη

Μόνο η Ν.Δ. και οι Τραπεζίτες βλέπουν τη δεύτερη ευκαιρία που ευαγγελίζεται

Όλη η κοινωνία είναι αντίθετη στο νέο πτωχευτικό κώδικα

ΤΟΠΙΚΑ21.10.2020 | 4:52 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Προς ψήφιση βρίσκεται το απαράδεκτο νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών με τον ευφάνταστο τίτλο «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας». Με την ψήφιση του, αίρεται οριστικά κάθε προστατευτικό πλαίσιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και του ελευθέρους επαγγελματίες.

Την στιγμή που οι τραπεζίτες, με τις κυβερνητικές ευλογίες, χαρίζουν εκατομμύρια ευρώ σε μεγαλοεπιχειρηματίες της διαπλοκής και στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, με τον νέο πτωχευτικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση της Ν.Δ. νομοθετεί την ασυλία των τραπεζικών μεγαλοστελεχών και των πραγματικών στρατηγικών κακοπληρωτών, ενώ παράλληλα καταργεί την όποια προστασία είχε απομείνει για την πρώτη κατοικία και την περιουσία συνολικά.

Η δήθεν «δεύτερη ευκαιρία» που διαφημίζει η κυβέρνηση στερεί στην ουσία οποιαδήποτε ευκαιρία του οφειλέτη να ορθοποδήσει αφού οδηγεί σε απώλεια όλης της περιουσίας του, αλλά και των μελλοντικών του εισοδημάτων.

Συγκεκριμένα με το πτωχευτικό νομοσχέδιο:

– Καταργείται οριστικά κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτή θα χάνεται μαζί με την υπόλοιπη περιουσία των δανειοληπτών που πτωχεύουν.

– Όχι μόνο δεν δίνει δεύτερη ευκαιρία, αλλά καταργεί κάθε ευκαιρία σε υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επαγγελματίες, να σταθούν ξανά στα πόδια τους.

– Ακόμα και ο ευάλωτος πολίτης, το ευάλωτο νοικοκυριό, αφού χάσει την ιδιοκτησία του σπιτιού του, θα πρέπει να καταβάλλει ενοίκιο στην τράπεζα για 12 έτη. Αν μέσα σε αυτά τα 12 έτη καθυστερήσει παραπάνω από τρία ενοίκια, θα επέρχεται έξωση, ενώ για να επαναγοράσει το σπίτι του θα πρέπει να έχει συνολικά καταβάλει τις μηνιαίες δόσεις που πλήρωνε μέχρι να «κοκκινίσει» το δάνειο, τα μισθώματα των 12 ετών, αλλά να πληρώσει και την εμπορική αξία του ακινήτου στο τέλος της δωδεκαετίας.

– Ό,τι αποκτήσει ο πτωχευμένος πολίτης και μετά την κήρυξη της πτώχευσης, στο βαθμό που υπερβαίνει τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης», που σημειωτέον ορίζονται περίπου στα 600 ευρώ το μήνα, θα κατευθύνεται προς ικανοποίηση των πιστωτών.

Όλη η κοινωνία, εκτός της κυβέρνησης της Ν.Δ. και τους Τραπεζίτες, είναι αντίθετη στον νέο πτωχευτικό κώδικα. Προς απόδειξη, ακολουθούν εισηγήσεις, όχι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά κοινωνικών εταίρων και φορέων που τοποθετήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τον νέο πτωχευτικό κώδικα.

Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας: «Με αυτό το νομοσχέδιο τελειώνει οριστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας. Το μήνυμα που δίνεται στα νοικοκυριά που άντεξαν στην κρίση είναι ότι η μόνη λύση τους είναι η πτώχευση. Καθίσταται ακόμη πιο περιορισμένη έως κενή περιεχομένου η προστασία της πρώτης κατοικίας».

ΓΣΕΒΕΕ: «Δεν παίρνετε κανένα μετρό προστασίας της πρώτης κατοικίας». Έκανε λόγο για μέτρα που οδηγούν στην απώλεια της περιουσίας επιχειρήσεων και πολιτών.

ΕΚΠΟΙΖΩ: «Είναι υποκρισία να μιλάμε για προστασία πρώτης κατοικίας από τον νέο πτωχευτικό κώδικα».

ΕΣΕΕ ( Ένωση Εμπόρων ): Προειδοποίησε ότι ο νέος κώδικας μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε μαζικές πτωχεύσεις, μιλώντας για «δεύτερη ευκαιρία της πτώχευσης, παρά για δεύτερη ευκαιρία του πτωχού».

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών: «Αν ψηφιστεί ο νόμος όπως είναι, μπαίνει ταφόπλακα σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις».

Ένωση Προστασίας Δανειοληπτών: Εξέφρασε το φόβο της πώς θα να υπάρξει ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πτωχεύσεων καταγγέλλοντας πως μπαίνει η θηλιά της υπερχρέωσης στο λαιμό των πιο ευάλωτων.

Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής: Έκανε λόγο για έμμεσο εκβιασμό, που οδηγεί πολίτες σε πλειστηριασμούς και δέσμευση μέρους του εισοδήματός τους.

Εμείς έχουμε να κάνουμε μόνο ένα σχόλιο:

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με το πτωχευτικό νομοσχέδιο κορυφώνει την επίθεση της στους λαβωμένους από τη μακροχρόνια οικονομική κρίση υπερχρεωμένους οφειλέτες: τους ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους, τους μικρούς επιχειρηματίες που κατακρημνίστηκε ο τζίρος τους εν μέσω πανδημικής κρίσης και έχουν σωρεύσει χρέη, τους εργαζόμενους που μειώθηκε ο μισθός τους ραγδαία, τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας είναι στην ουσία το κομμάτι που συμπληρώνει το παζλ της ταξικά αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθήθηκε από την ανέλιξη της ΝΔ στην εξουσία. Συνθέτει το παζλ των πολιτικών της απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, της ιδιωτικοποίησης του κοινωνικού ασφαλιστικού πυλώνα, των φοροαπαλλαγών και των εν γένει χαριστικών ρυθμίσεων για το μεγάλο κεφάλαιο και τους έχοντες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης