Κυριακή 25.02.2024 | Εορτάζουν: Ρήγας, Ρηγίνος, Ρήγος, Ρηγίνη, Ρηγίνα, Ρεγίνα, Ρεγγίνα, Ρήγισσα, Ρηγούλα, Ρηγίλη, Ρήγω, Ταράσιος, Ταράσης, Ταρσή, Ταρσώ, Ταρασία, Ταρσίτσα, Λωξάνδρα, Λωξάντρα Ρωξάνη, Ρωξάνα, Ορθοδόξης, Δόξης, Δοξάκης, Ορθοδοξία, Δόξα, Ορθούλα, Άξιος, Άξια

Ολοένα και αυξανόμενο το κόστος ζωής

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ24.11.2023 | 4:44 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Το ολοένα και πιο αυξημένο κόστος ζωής καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες στην Ελλάδα, ενώ αναγκάζονται να ξοδεύουν παραπάνω από το μηνιαίο εισόδημά τους, προκειμένου να ανταποκριθούν στις στοιχειώδεις οικονομικές απαιτήσεις.

Ουσιαστικά, καταναλωτές καλούνται να καλύψουν έξοδα με χρήματα πέραν του μηνιαίου εισοδήματός τους, τα οποία προέρχονται από καταθέσεις, χρήση καρτών ή ακόμη και «μαύρα» για να καλύψουν τις αυξανόμενες καθημερινές τους ανάγκες.

Όπως αποτυπώνεται σε πρόσφατη έκθεση της Intrum, ο υψηλός πληθωρισμός και η εκτίναξη των επιτοκίων προκαλούν την «τέλεια καταιγίδα».

Αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντική μετατόπιση της συμπεριφοράς των καταναλωτών στο τρόπο των πληρωμών με πολλούς να αναγκάζονται να πάρουν δύσκολες αποφάσεις και να είναι απαισιόδοξοι για τις οικονομικές προοπτικές που ξεδιπλώνονται μπροστά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 79% των πολιτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι μπορεί να ξοδέψει λιγότερα σε μια περίοδο διακοπών (π.χ. τα Χριστούγεννα), σε σχέση με πριν. Για ορισμένους η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο σκληρή. Ενώ το 83% επιδιώκει να μειώσει τα καθημερινά έξοδα , το 56% αναγκάζεται να κάνει χρήση των αποταμιεύσεών προκειμένου να πληρώσει καθημερινά έξοδα και λογαριασμούς.

Η πίεση αυτή αντανακλάται στην κλιμακούμενη τάση των καθυστερημένων πληρωμών. Η έρευνα δείχνει ότι το 22% των καταναλωτών έχουν αποτύχει να πληρώσουν τουλάχιστον έναν λογαριασμό εγκαίρως τον τελευταίο χρόνο.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης