Σάββατο 02.12.2023 | Εορτάζουν: Μερόπη, Μυρόπη, Σολομών, Σολομώντας, Σόλων, Σόλωνας, Σολομωντία, Πορφύριος, Πορφυρός, Πορφύρης, Πορφυρή, Πορφυρία, Πορφύρα, Πορφυρώ, Πορφυρούλα

Ολοκληρώθηκε η έρευνα για τη λίμνη Πλαστήρα

ΤΟΠΙΚΑ11.11.2023 | 1:21 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ολοκληρώθηκε το Εφαρμοσμένο Ερευνητικό Πρόγραμμα για την αποτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός στη Λίμνη Πλαστήρα με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον κ. Ευθύμιο Λέκκα, Καθηγητή Δυναμικής, Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τη χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας και καινοτόμων μεθόδων, αποτύπωσαν τον πυθμένα της λίμνης με ερευνητικό σκάφος εφοδιασμένο με πολυδεσμικό βυθόμετρο για όλο την έκτασή της. Κατά μήκος της παρόχθιας ζώνης, ελήφθησαν δεδομένα εξαιρετικά υψηλής πιστότητας και ακρίβειας με τη χρήση ΣμηΕΑ σταθερής πτέρυγας.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε ογκομέτρηση της λάσπης, που έχει μεταφερθεί μέσω των παρακείμενων ποταμών και χειμάρρων προς την τεχνητή λίμνη, μετά από φαινόμενα έντονων βροχοπτώσεων, που έχουν συμβεί τα τελευταία 15 χρόνια, με τη βοήθεια παλαιότερης αποτύπωσης του συστήματος πυθμένα/παρόχθιας ζώνης.

Με βάση τα στοιχεία «Ο όγκος των φερτών υλικών ξεπερνάει τα 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα ιζήματος σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ερευνητικής ομάδας μειώνοντας σημαντικά τον όγκο του νερού που χρησιμοποιείται για ύδρευση και άρδευση των γύρω περιοχών, μεταξύ των οποίων και της πόλης της Καρδίτσας», αναφέρει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και το ακραίο καιρικό φαινόμενο «Ιανός», το οποίο προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες και στην περιοχή της Θεσσαλίας, το Σεπτέμβριο του 2021, χωρίς όμως να συμπεριλαμβάνεται ο μεσογειακός κυκλώνας «Daniel», αφού οι εργασίες πεδίου έγιναν πριν από την εκδήλωση του τελευταίου, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης