Σάββατο 08.05.2021 | Εορτάζουν: Αρσένιος, Αρσένης, Αρσενία, Αρσίνα, Αρσινόη, Θεολόγος, Θεολόγης, Θολόγος, Θολόγης, Θολόης, Θεολογία, Θολογία, Μήλιος, Μήλης, Μηλιώ, Μηλιά, Μηλίτσα

Ορκίστηκε η κυβέρνηση Σάντσεθ στην Ισπανία

ΔΙΕΘΝΗ07.06.2018 | 6:32 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Ορκίστηκε σήμερα η ως επί το πλείστον γένους θηλυκού σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ –11 γυναίκες και 6 άνδρες–, η πρώτη στην ιστορία της Ισπανίας στην οποία μειοψηφούν οι άνδρες, αλλά και η πρώτη που καλείται να κυβερνήσει με την υποστήριξη λιγότερου του ενός τετάρτου του κοινοβουλίου.

Σε μια μεγάλη αίθουσα του Παλατιού της Θαρθουέλα βορειοδυτικά της Μαδρίτης, ένα ένα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Σάντσεθ ορκίστηκαν πίστη στον βασιλιά Φελίπε τον 6ο και δεσμεύτηκαν «να σέβονται και να επιβλέπουν τον σεβασμό του Συντάγματος», το οποίο οι αποσχιστές της Καταλονίας δεν αναγνωρίζουν πλέον.

Επρόκειτο για μια τελετή που έσπασε άλλη μια παράδοση, καθώς έγινε απουσία θρησκευτικών συμβόλων.

Ο 46χρονος Σάντσεθ, ο οποίος ανέτρεψε τον συντηρητικό Μαριάνο Ραχόι με πρόταση μομφής την περασμένη εβδομάδα, πολλαπλασίασε με τη σύνθεση της κυβέρνησής του τα μηνύματα που ήθελε να στείλει στις αγορές, στην Ευρώπη και στο εκλογικό σώμα της Ισπανίας.

Ο ισπανικός Τύπος χαιρετίζει στο σύνολό του την επιτυχία του εγχειρήματος και την «καλή εικόνα», κατά την έκφραση που χρησιμοποιεί η La Razón, που δίνει η κυβέρνηση αυτή.

Ωστόσο, υπογραμμίζει η εφημερίδα, με 84 σοσιαλιστές βουλευτές στους 350, ο Σάντσεθ επιδιώκει μάλλον να βελτιώσει την εικόνα του κόμματός του προτού αναγκαστεί να κηρύξει πρόωρες εκλογές.

Με τον διορισμό γυναικών σε σημαντικά υπουργεία, Οικονομίας, Οικονομικών, Βιομηχανίας, Άμυνας, Δικαιοσύνης, Υγείας και Παιδείας, ο Σάντσεθ αναγνωρίζει την όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα που αποκτούν οι γυναίκες στην ισπανική κοινωνία, όπως αυτό φάνηκε από τις άνευ προηγουμένου διαστάσεις που πήρε η πρώτη «φεμινιστική γενική απεργία» που έγινε στις 8 Μαρτίου.

Επίσης την ώρα που ο ευρωσκεπτικισμός κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην ήπειρο, ο Σάντσεθ επαναβεβαιώνει με τη σύνθεση της κυβέρνησής του την προσήλωση της Ισπανίας στην ΕΕ, διορίζοντας στο υπουργείο Εξωτερικών τον Ζοζέπ Μπορέλ, πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στο Οικονομίας τη νυν διευθύντρια προϋπολογισμού της ΕΕ Νάντια Καλβίνο.

Αυτή θα εγγυάται τον σεβασμό στην ορθόδοξη δημοσιονομική πολιτική την ώρα που οι Βρυξέλλες αμφιβάλλουν αν ο προϋπολογισμός του 2018, τον οποίο κληρονόμησαν οι Σοσιαλιστές από την κυβέρνηση Ραχόι και ο Σάντσεθ δεσμεύτηκε να σεβαστεί, θα επιτύχει τον στόχο να επανέλθει το δημόσιο έλλειμμα στο 2,2% του ΑΕΠ.

Η Άνα Μποτίν, πρόεδρος διευθύνουσα σύμβουλος της ισπανικής τράπεζας Santander, μια από τις πρώτες στην Ευρώπη, θεωρεί ότι ο διορισμός της αποτελεί «μια εγγύηση ότι η Ισπανία θα συνεχίσει να αυξάνει τη βαρύτητά της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
Φυτικά Ροφήματα Βρώμης ΚΑΡΠΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ Nature Spot e-shop