Κυριακή 08.12.2024 | Εορτάζουν: Πατάπιος

Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067

Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.

Ουραγός η Θεσσαλία στην απασχόληση!

ΤΟΠΙΚΑ 05.11.2024 | 8:03 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Γενικά πάμε καλύτερα, ειδικότερα υπάρχει πρόβλημα. Με αυτή τη φράση θα μπορούσε να περιγραφεί η εικόνα για την ανεργία στη χώρα μας και στη Θεσσαλία.

Ενώ λοιπόν, η ανεργία σε επίπεδο χώρας μειώνεται, σε επίπεδο Θεσσαλίας η καταγραφή στους επίσημους στατιστικούς δείκτες δείχνει ότι είμαστε ουραγοί στην απασχόληση στην Ελλάδα!

Ας τα πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Η υψηλή ανεργία «χαρίζει» στην Ελλάδα την 4η θέση στην ΕΕ στη «χαλαρότητα στην αγορά εργασίας» – που μετράει το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που δεν αξιοποιείται πλήρως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εurostat, η Eλλάδα έχει το 4ο υψηλότερο ποσοστό αναξιοποίητου εργατικού δυναμικού στην Ευρώπη, ένας δείκτης που την καθιστά ιδιαίτερα «χαλαρή» ως αγορά εργασίας.

Η «χαλάρωση» στην αγορά εργασίας (labour market slack) υπολογίζεται με βάση τα ποσοστά του ευρύτερου εργατικού δυναμικού που δεν αξιοποιείται, είτε επειδή είναι άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, αναζητούν εργασία ακόμα και αν δεν είναι άμεσα διαθέσιμοι να εργαστούν, είτε  δεν έχουν αλλά ούτε αναζητούν εργασία.

Στην Ελλάδα τα ποσοστά αυτά ανέρχονται στο 16,3%, έναντι 12% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Τα ποσοστά απασχόλησης στην Ελλάδα υπολείπονται σημαντικά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και είναι τα δεύτερα χαμηλότερα στην ΕΕ μετά την Ιταλία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurostat, το 2023 το ποσοστό απασχόλησης στις ηλικίες 20-64 ετών ανήλθε στο 67,4% στην Ελλάδα, και στο  75,3% στο μέσο όρο της ΕΕ.

Όπως σημειώνεται, πρόκειται για ποσοστό ρεκόρ, αυξημένο κατά 0,7 μονάδες σε σχέση με το 2022.

Ωστόσο παρά τη γενική βελτίωση υπάρχουν μεγάλες περιφερειακές ανισότητες, εντός των ευρωπαϊκών χωρών.

Οι πιο μεγάλες ανισότητες παρατηρούνται στην Ιταλία, όπου τα ποσοστά απασχόλησης σε τρεις περιφέρειες του Νότου (Καλαβρία, Καμπανία και Σικελία) είναι κάτω από 49%.

Περιφερειακές ανισότητες

Η Πελοπόννησος έχει τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης στην Ελλάδα, στις ηλικίες 20-64 ετών, με 70,5% από 68,3% το 2022.

Ακολουθούν η Στερεά Ελλάδα, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο με ποσοστά ως 69,8%.

Η Αττική έχει κατρακυλήσει στην πέμπτη θέση, από την πρώτη το 2022, με 69%. Είναι μάλιστα η μοναδική περιφέρεια μαζί με τη Θεσσαλία που είδε τα ποσοστά απασχόλησης να μειώνονται μεταξύ 2022-2023.

Η Θεσσαλία είναι στην προτελευταία θέση της κατάταξης, με μείωση της απασχόλησης στο 63,7% από 64,8% το 2022, ενώ στην τελευταία θέση είναι σταθερά η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, με μόλις 62,3% – αν και έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο από πέρυσι (58,8%).

Το ερώτημα είναι αναμενόμενο: Ποιοι είναι οι ειδικότεροι λόγοι που φέρνουν τη Θεσσαλία ουραγό στην απασχόληση και μάλιστα, με βάση τα στοιχεία της προ –Daniel εποχής κατά την οποία υφίστατο η ίδια «κανονικότητα» με την υπόλοιπη χώρα;

Η απάντηση για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα προϋποθέτει γνώση και μελέτη. Συνεπώς, υπάρχει διάθεση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να χρηματοδοτήσει μία ολοκληρωμένη μελέτη για την απασχόληση στη Θεσσαλία προκειμένου να στοιχειοθετήσει τους λόγους για εξειδικευμένα προγράμματα στήριξής της σε τοπικό επίπεδο ή το ενδιαφέρον της εξαντλείται  στην εφήμερη επικοινωνία και στη διαχείρισή της με νομότυπες έστω αναθέσεις σε  «φίλους» και «ημετέρους»;

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης