Παρασκευή 21.01.2022 | Εορτάζουν: Αγνή, Αγνούλα, Ευγένιος, Ευγένης, Μάξιμος, Μάξιμη, Μάξιμα, Νεόφυτος, Νεοφυτία, Νεοφύτη, Πάτροκλος, Πατρόκλειος, Πατροκλέας, Πατροκλής, Πατρόκλεια, Πατροκλά, Πάτρα, Πατρούλα

Κομβικός ο ρόλος του Συλλόγου «Η Καρδιά του Παιδιού»

Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών

ΤΟΠΙΚΑ14.02.2020 | 3:51 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Εκτός από τις καρδιές των ερωτευμένων, στις 14 Φεβρουαρίου, γιορτάζουν και κάποιες άλλες μικρές καρδούλες, χαρούμενες και ζωηρές, που χτυπούν δυνατά και ανήκουν στους μικρούς μαχητές της ζωής!!!

Να ενισχυθούν οι δομές δημόσιας υγείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Συγγενών Καρδιοπαθειών (Congenital Heart Defects Awareness Day) έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου, μετά από πρωτοβουλία οργανώσεων προστασίας των ατόμων με συγγενείς καρδιοπάθειες -στην Ελλάδα από τον σύλλογο «Η Καρδιά του Παιδιού».

Η κα Μάρθα Γκάνια είναι ένα ενεργό μέλος του Συλλόγου στα Τρίκαλα και όπως ανέφερε, η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα ας είναι μια αφορμή για ευαισθητοποίηση και ενημέρωση πολιτών αλλά και πολιτείας. Όπως τονίζει είναι σημαντικό να αναδειχθεί το θέμα της πρόληψης μιας και η έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων, είναι κρίσιμη.

Από την άλλη, είναι επίσης σημαντικό να ενισχυθούν οι αντίστοιχες δομές δημόσιας υγείας. Οι υπάρχουσες δομές είναι λίγες και συγκεντρωμένες στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αυτό δυσχεραίνει τόσο  την πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση των περιστατικών.

Η πρόληψη σώζει ζωές

Οι συγγενείς καρδιοπάθειες είναι ανωμαλίες διάπλασης της καρδιάς, που φέρει μαζί του το άτομο από την ημέρα της γέννησής του. Με άλλα λόγια, οι πάσχοντες από συγγενείς καρδιοπάθειες γεννιούνται με κάποιο «κατασκευαστικό» πρόβλημα στην καρδιά. Η λέξη «συγγενής» σημαίνει «εκ γενετής». Ο όρος δεν πρέπει να συγχέεται με τη «συγγένεια» με την έννοια της κληρονομικότητας, με την οποία έχει μικρή μόνο σχέση.

Σύμφωνα με τα τελευταία ιατρικά δεδομένα, κάθε χρόνο γεννιούνται 800-1.000 παιδιά με Συγγενείς Καρδιοπάθειες. Οι Συγγενείς Καρδιοπάθειες, μπορούν να προκαλέσουν κατά το πρώτο έτος της ζωής του βρέφους, περισσότερους θανάτους, από οποιαδήποτε άλλη γενετική ανωμαλία.

Ο όρος «Συγγενής Καρδιοπάθεια», υποδεικνύει μια εκ γενετής δυσπλασία στην καρδιά ή στα αγγεία, που απειλεί τη ζωή του βρέφους από τη πρώτη στιγμή της ύπαρξης του. Η πρόληψη -όπως είναι γνωστό- σώζει ζωές. Η σωστή διάγνωση και η έγκαιρη αντιμετώπιση σε συνδυασμό με τη σύγχρονη ιατρική και τις εξελίξεις αυτής, θα επιτρέψουν τουλάχιστον στο 80% των παιδιών αυτών, να φτάσουν μέχρι την ενηλικίωση, απολαμβάνοντας ένα άκρως ικανοποιητικό προσδόκιμο επιβίωσης, με την πλήρη ένταξή τους στο κοινωνικό σύστημα.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενημέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών Και Ενηλίκων με διακριτικό τίτλο, “Η Καρδιά του Παιδιού”, είναι ένα πιστοποιημένο Σωματείο Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1983 από γονείς παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες. Ο Πανελλήνιος Σύλλογος διαχρονικά υλοποιεί μια σειρά από προγράμματα και δράσεις, όπως είναι : Οι παρεμβάσεις και τα διαβήματα προς τους αρμόδιους φορείς, η συνεισφορά στα έξοδα της νοσηλείας και αποκατάστασης των παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες, η κάλυψη εξετάσεων και ιατρικών πράξεων, η κάλυψη εξόδων διαμονής σε οικογένειες άπορων παιδιών, πρόγραμμα συμβουλευτικής και ψυχολογικής στήριξης, δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, εκδηλώσεις Ψυχαγωγικού ή Εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020