Τρίτη 09.08.2022 | Εορτάζουν: Δεν υπάρχουν γιορτές για σήμερα

Πανδαισία ύμνων στο 11ο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής στο οποίο συμμετείχαν και οι Τρικαλινοί Ιεροψάλτες

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ18.11.2019 | 4:36 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Μία μοναδική εκδήλωση και συνάμα ένα σπουδαίο μουσικολογικό γεγονός έλαβε χώρα το Σάββατο 16 Νοεμβρίου στην πόλη του Βόλου.

Το Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ. Δημητριάδος πλημμύρισε από ύμνους και μελωδίες της πλούσιας μουσικής, ιστορικής και ψαλτικής τέχνης και παράδοσης, με τους Τρικαλινούς Ιεροψάλτες οι οποίες συμμετείχαν σε αυτή, να προσθέτουν στο ενεργητικό τους μία ακόμα εξαιρετική εμφάνιση. Ειδικότερα,   ο Βυζαντινός χορός του Σωματείου Ιεροψαλτών Ν. Τρικάλων «Ιωάννης ο Δαμασκηνός» με Χοράρχη,  τον  Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Τρικάλων κ. Παναγιώτης Καλαμπάκας, η  Χορωδία «Βυζαντινό και Δημοτικό» Εργαστήρι Λάρισας, με Χοράρχης  τον Πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Αναλήψεως του Σωτήρος Λαρίσης, κ. Θεοδόσιο Διαμάντη και ο Βυζαντινός χορός Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ι.Μ. Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», με Χοράρχη,  τον Πρωτοψάλτη του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Βόλου, κ. Ευστάθιο Δ. Γραμμένο, κατά την διάρκεια του 11ου Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής, απέσπασαν δικαίως τον έπαινο και το θερμό χειροκρότημα του κοινού.   Και αυτό διότι, απέδωσαν με εξαιρετικό τρόπο και με απόλυτη πιστότητα και συνοχή κάποια από τα σημαντικότερα ιερά μελωδήματα της Βυζαντινής Μουσικής. Και όλα αυτά ενώπιον ενός πολύ σημαντικού και εξαιρετικού προσκεκλημένου ή για να ακριβολογούμε, ενώπιον ενός μεγάλου Δασκάλου της Βυζαντινής Μουσικής, του Άρχοντα Πρωτοψάλτη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Παύλου Φορτωμά, ο οποίος ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, αφού το Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο σε αυτόν. Την παρουσίαση του προγράμματος, είχε ο κ. Ευθύμιος Χαρ. Παπαγεωργίου, Φιλόλογος-Λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Βόλου, ενώ την όλη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού, διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών Ι.Μ. Δημητριάδος

«Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» σε συνεργασία με τον τομέα πολιτισμού «Μαγνήτων Κιβωτός» της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε, με τον χαιρετισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για την προσωπικότητα του κ. Φορτωμά και την μεγάλη προσφορά του στην Ψαλτική Τέχνη, ενώ συνεχάρη για την εξαιρετική παρουσία τους, όλα τα Βυζαντινά χορωδιακά σύνολα. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι διοργανωτές παρέθεσαν γεύμα προς τιμήν των μελών των Χορωδιών στο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού Αγίων Αναργύρων Βόλου με το κέφι κάποια στιγμή να είναι ιδιαίτερα έντονο, αφού τους ψαλμούς διαδέχθηκαν κάποια παραδοσιακά δημοτικά-θρησκευτικά τραγούδια από τους καλλίφωνους ιεροψάλτες.

 

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης