Πέμπτη 02.02.2023 | Εορτάζουν: Υπαπαντή, Μαρουλία, Μαρούλα, Ρούλα

Πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίου Λουκά Ξηροκάμπου

ΤΟΠΙΚΑ11.06.2018 | 5:35 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Επί τη εορτή του εν Αγίοις Πατρός υμών Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας του Ιατρού, πανηγύρισε ο ομώνυμος Ιερός Ναός στον Ξηρόκαμπο Καλαμπάκας, όπου το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιήθηκε ο Εσπερινός μετά αρτοκλασίας, ενώ χθες Κυριακή 11 Ιουνίου το πρωί πραγματοποιήθηκε ο όρθρος και η Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, παραδοσιακό φαγητό και παραδοσιακοί χοροί.

Του Εσπερινού παρέστη και ευλόγησε το πλήθος κόσμου που κατέκλεισε τον χώρο που βρίσκεται Ναός, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών Μετεώρων κκ. Θεόκλητος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ.κ. Χρισόστομος υπό την συνοδεία Ιερέων.

Κατά τη διάρκεια των Ιερών ακολουθιών τέθηκε προς προσκύνηση τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου το οποίο φυλάσσεται στον Ναό του Αγίου Χαραλάμπους στο ίδιο χωριό.

Η ίδρυση του Ναού του Αγίου Λουκά στον Ξηρόκαμπο οφείλεται στο ότι υπάρχει στο χωριό λείψανό του, αλλά και το γεγονός των πολλών θαυμάτων που κάνει στους πιστούς κατά ομολογίες των ίδιων. Τα δύο αυτά στοιχεία ώθησαν τον πατέρα Αχίλλειο με την βοήθεια των χωριανών και όχι μόνο, να ξεκινήσουν την προσπάθεια να τιμήσουν τον Άγιο, και τα κατάφεραν.

Για τον Άγιο Λουκά μίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κκ. Χρισόστομος. Ο Άγιος Λουκάς αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο, απόλυτα καταγεγραμμένο. Ελάχιστες φορές στην Νεώτερη Χριστιανική Ιστορία, θείες δυνάμεις κάνουν τόσο εμφανή την παρουσία τους σε ανθρώπινο ον και παραμένουν μαζί του προστατεύοντας το μέχρι τον φυσικό θάνατο. Στην περίπτωση του Αγίου Λουκά η επιβίωση του και μόνο αποτελεί κορυφαία απόδειξη της άμεσης σχέσης του με το Θείο.

Στις 11 Ιουνίου εορτάζεται η μνήμη του αρχιεπισκόπου Κριμαίας Λουκά. Μετά την κοίμηση του, πλήθος θαυμάτων και θαυμαστών θεραπειών καταγράφονται σε όλον τον κόσμο.

Πιστοί που επικαλούνται το όνομα Του και προσεύχονται σε Αυτόν, βρίσκουν θεραπεία. Η Εκκλησία Τον ανακηρύσσει Άγιο, αφού ήδη εν ζωή είχε αναγνωριστεί ως Τέτοιος από τον πιστό λαό.

Των Βαγγέλη Γκιάτα και Γρηγόρη Καλύβα

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ