Τρίτη 31.01.2023 | Εορτάζουν: Κύρος, Κύρης, Ευδοξία, Ευδοξούλα, Δόξα, Δοξούλα

Πάνω από τις προσδοκίες η κίνηση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ29.11.2022 | 6:57 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Σε επίπεδα πάνω από τις προσδοκίες του εμπορικού κόσμου κινήθηκε η επισκεψιμότητα στα εμπορικά καταστήματα το τριήμερο 25-27 Νοεμβρίου, τριήμερο με προσφορές Black Friday, με τις πρώτες συντηρητικές εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για τζίρο υψηλότερο κατά 10%-12% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, σύμφωνα με μεγάλες αλυσίδες προϊόντων τεχνολογίας και οικιακών συσκευών, η αύξηση ήταν πάνω από 20%.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ανάλογη αίσθηση επικρατεί τόσο στους εκπροσώπους των μεγάλων αλυσίδων λιανικής όσο και στους εκπροσώπους των μικρομεσαίων εμπόρων.

Η απουσία περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό, η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και την Κυριακή, αλλά και το γεγονός ότι αρκετοί καταναλωτές αξιοποίησαν την Black Friday (ή μάλλον Black Week) για να κάνουν αγορές για τα Χριστούγεννα, φοβούμενοι υψηλότερες τιμές λόγω πληθωρισμού το επόμενο διάστημα, φαίνεται ότι διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο για τη σημαντικά αυξημένη αγοραστική κίνηση.

Παράγοντες του λιανεμπορίου που μίλησαν στην «Καθημερινή» εκτιμούν ότι ο τζίρος πλησίασε τα 200 εκατ. ευρώ, πάνω δηλαδή από την εκτίμηση στην οποία είχε προβεί ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) περί τζίρου 120 εκατ. ευρώ. Βεβαίως η εκτίμηση αυτή αφορούσε τις αγορές που θα γίνονταν κατά βάση μόνο την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου. Η επισκεψιμότητα στα καταστήματα φαίνεται ότι ήταν πολύ μεγαλύτερη το Σάββατο και την Κυριακή που ακολούθησαν, με τον τζίρο ειδικά την Κυριακή να εκτιμάται ότι ήταν περίπου 50% υψηλότερος από την πρώτη Κυριακή των περυσινών χειμερινών ενδιάμεσων εκπτώσεων. (Αν και δεν πρόκειται για σύγκριση όμοιων γεγονότων, στην πραγματικότητα αποτελεί το μοναδικό γεγονός με περισσότερες ομοιότητες, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι έμποροι.)

Παρότι ο μεγαλύτερος όγκος επισκεπτών παρατηρήθηκε στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας (όπως είναι η οδός Ερμού) και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας, στα εμπορικά κέντρα και στα ανοιχτά εμπορικά πάρκα και εκπτωτικά χωριά, αυξημένη κίνηση καταγράφηκε και σε κάποιες περιφερειακές αγορές, όπως για παράδειγμα σε αυτές του Χαλανδρίου, της Γλυφάδας, του Πειραιά.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΟΛΥΜΠΟΣ ΠΥΞΙΔΑ