ΤΟΠΙΚΑ 08.03.2025
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η 8η Μαρτίου με την πλήρη εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών να παραμένει ζητούμενο.
Όπως άλλωστε αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ «Η λέξη γυναίκα είναι ταυτόσημη στην πράξη με τη λέξη μάχη, καθημερινή, μη μετρήσιμη σε πολλές της εκφάνσεις, πολύτιμη, όμως, ορατή και μεγαλειώδης στα αποτελέσματά της, στην πρώτη γραμμή για ισότητα, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη σε κάθε έκφανση της ζωής».
Η ΓΣΕΕ και η Γραμματεία Ισότητας και Ατομικών – Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Συνομοσπονδίας, με βίντεο – μήνυμά της τονίζει «την αλλαγή που πρέπει να πετύχουμε πιστεύοντας στη δύναμή μας, στη συλλογική μάχη απέναντι στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, απέναντι στην ανισότητα λόγω φύλου και σε όποια μορφή κι εάν αυτή έχει, σε βάρος της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας» που – όπως σημειώνει – κατατάσσει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις (25η) στην Ευρώπη ως προς το συνολικό ποσοστό του δείκτη ισότητας (59,3%).
Κι αυτό, όπως επισημαίνει η Συνομοσπονδία «γιατί διατηρούνται οι πολιτικές, που συντηρούν ή ευνοούν τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών σε νευραλγικά πεδία, όπως στην υγεία, στην εργασία, στην οικονομική κατάσταση, στη μόρφωση, στη διάθεση του χρόνου, στη συμμετοχή στη δημόσια ζωή και στη λήψη αποφάσεων, στην έμφυλη βία και στην παρενόχληση, στις πολλαπλές διακρίσεις, στα εμπόδια πρόσβασης στις Αρχές, αλλά και στο φόβο αντιποίνων και την έλλειψη εμπιστοσύνης σε περίπτωση καταγγελίας, που κρύβεται ηχηρά όμως πίσω από την αύξηση του αριθμού των γυναικοκτονιών. Μείζον ζήτημα που οφείλει το Κράτος να κοιτάξει στα μάτια, να πει με το όνομά του και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα».
Ο Δείκτης Ισότητας των Φύλων SDG, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από τον οργανισμό Equal Measures 2030, έκανε γνωστό ότι σε ολόκληρο τον πλανήτη καμία χώρα μέχρι σήμερα δεν έχει επιτύχει ισότητα των φύλων όπως την οραματίζονται οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ για το 2030.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις και τα ευρήματα της έκθεσης, ένα κορίτσι που γεννιέται σήμερα θα πρέπει να περιμένει μέχρι τα 97α γενέθλιά της – δηλαδή πέρα από το προσδόκιμο ζωής της– για να δει την ισότητα των φύλων να επιτυγχάνεται παγκοσμίως.
Μεταξύ 2019 και 2022, σχεδόν το 40% των χωρών –που φιλοξενούν πάνω από 1 δισεκατομμύριο γυναίκες και κορίτσια– παρουσίασαν στασιμότητα ή μείωση στην ισότητα των φύλων.
Η Ελλάδα, με βαθμολογία 72.6, κατατάσσεται στην κίτρινη κατηγορία «Μέτρια» και συγκεκριμένα βρίσκεται στην 49η θέση ανάμεσα σε 139 χώρες.
Αυτή η θέση δείχνει πόσο πίσω είναι η χώρα σε σύγκριση με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ειδικότερα, η Ελλάδα βρίσκεται σε σημαντική απόσταση από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατατάσσονται σε υψηλότερες θέσεις στον δείκτη.