Πέμπτη 29.09.2022 | Εορτάζουν: Κυριάκος

Παραμένει ανεφάρμοστος ο νόμος της πιστοποίησης ασανσέρ

ΤΟΠΙΚΑ02.06.2018 | 2:01 μμ

Γράφει ο/η

Ελένη Χολέβα

Γράφει ο/η Ελένη Χολέβα

Χωρίς πιστοποίηση παραμένει το 90% των ασανσέρ των Τρικάλων μιας όπως τονίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου, ο νόμος παραμένει ανεφάρμοστος. Πρόκειται για ένα σημαντικό ζήτημα μιας και όπως επισημαίνεται η συντριπτική πλειοψηφία των ανελκυστήρων (περίπου το 90%) δεν έχουν αναβαθμιστεί, επανελεγχθεί, πιστοποιηθεί και άρα καταχωρηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες, όχι μόνο λόγω της πρωτόγνωρης πολυετούς οικονομικής κρίσης που ταλανίζει τη χώρα αλλά κυρίως λόγω του ότι οι καταληκτικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας έχουν παρέλθει προ εξαετίας, οπότε υπάρχει σοβαρό ζήτημα με την ασφάλεια των επιβατών.

Όχι βέβαια ότι δεν είναι καθόλου ελεγμένοι αλλά δεν είναι πιστοποιημένοι και συνεπώς δεν καλύπτουν απόλυτα τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές διατάξεις. Όπως αναφέρουν, συνεπεία αυτού είναι οι επαγγελματίες συντηρητές να μη μπορούν να τους πιστοποιήσουν και να είναι έκθετοι τόσοι οι διαχειριστές όσο και οι ίδιοι σε αυστηρά πρόστιμα, συν τις όποιες άλλες κυρώσεις.

Η κρίση βέβαια, έκανε ακόμη πιο έντονο το πρόβλημα με τους ιδιοκτήτες ακινήτων να θέτουν σε προτεραιότητα άλλα ζητήματα, και σίγουρα το ασανσέρ, δεν ήταν ένα από αυτά. Και αν προβλεπόταν πριν μερικά χρόνια, σχετική επιδότηση, πλέον κάτι τέτοιο δεν υφίσταται με αποτέλεσμα, η αναβάθμιση να προχωρά με μεγαλύτερη ακόμη αναβλητικότητα.

«Πρέπει να δούμε σοβαρά το ζήτημα, μιας και δεν έχει να κάνει μόνο με τον κίνδυνο επιβολής προστίμου, αλλά και με τον κίνδυνο της ίδιας της υγείας και της προστασίας των επιβατών. Είναι πραγματικά σημαντικό να ανοίξουμε μια συζήτηση για να δούμε πως μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος και να διασφαλίσουμε ότι κάθε ασανσέρ, λειτουργεί με βάση τα σύγχρονα δεδομένα» τονίζουν οι επαγγελματίες του κλάδου.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης