Παρασκευή 28.01.2022 | Εορτάζουν: Παλλάδιος, Παλάδιος, Παλλάδης, Παλάδης, Χάρις,

Παρατείνεται έως 31 Μαΐου το μέτρο αναστολής σύμβασης

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ30.04.2020 | 11:58 πμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Την παράταση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων έως τις 31 Μαΐου προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς σήμερα 30 Απριλίου λήγει η πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου, για όσες επιχειρήσεις τέθηκαν εκτός λειτουργίας με κρατική εντολή, στις 13 Μαρτίου.

Η παράταση θα αφορά τόσο τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής και για όσο διάστημα αυτό ισχύει όσο και τις επιχειρήσεις που πλήττονται βάσει των ΚΑΔ που όρισε το υπουργείο Οικονομικών, όχι όμως για 45 ημέρες αλλά για 30, ήτοι έως το τέλος Μαΐου.

Παράλληλα, και όπως φωτογραφίζεται από το κυβερνητικό  σχέδιο «Γέφυρα Ασφαλείας», που προβλέπει κλιμακωτή άρση των περιοριστικών μέτρων για μία σειρά από οικονομικές –και όχι μόνον– δραστηριότητες, στις επιχειρήσεις που ανοίγουν θα επιβάλλεται όριο στον ελάχιστο αριθμό των εργαζομένων που επαναφέρουν στην απασχόληση. Συγκεκριμένα, η νέα ΠΝΠ θα προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επαναφέρουν κατ’ ελάχιστον σε ενεργή απασχόληση το 50% των εργαζομένων τους.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, θα δίνεται και η δυνατότητα μερικής ή ολικής άρσης της αναστολής των συμβάσεων, ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης. Θα μπορεί δηλαδή ο εργοδότης που έχει θέσει εκ νέου τον εργαζόμενό του σε αναστολή σύμβασης για 30 ημέρες, να τον επαναφέρει στην εργασία, οριστικά ή για κάποιες ημέρες, κατά τις οποίες εκτιμά πως θα έχει αυξημένες ανάγκες.

Η ειδική αποζημίωση που θα δικαιούται ο εργαζόμενος του οποίου η σύμβαση θα τεθεί εκ νέου σε αναστολή εκτιμάται ότι θα «κλειδώσει» στα 533 ευρώ, εφόσον η σύμβαση «παγώσει» για συνολικά 30 ημέρες. Εάν υπάρξει μερική ή πλήρης άρση της αναστολής, τότε θα λάβει από το κράτος το αναλογικό ποσό που αντιστοιχεί στις ημέρες που η σύμβαση εργασίας του θα είναι «παγωμένη». Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί εκτιμάται ότι θα είναι αντίστοιχη με αυτήν που ίσχυσε κατά την πρώτη φάση, με τις δηλώσεις των εργοδοτών και τις αντίστοιχες αιτήσεις των εργαζομένων.

Να σημειωθεί ότι σήμερα λήγει η αναστολή μιας μεγάλης ομάδας εργαζομένων, σε τουρισμό και επισιτισμό, καθώς ήταν από τους πρώτους που οι επιχειρήσεις τους έκλεισαν με κρατική εντολή. Ακολουθούν δε, οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, που σταδιακά θα επανεκκινήσει εντός του Μαΐου.

Με υπουργική απόφαση, μάλιστα, που υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, καθορίζεται ο τρόπος υποβολής των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) από τους εργοδότες για το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020