Πέμπτη 28.09.2023 | Εορτάζουν: Χαρίτων, Χαρίτωνας, Χαρίτος

Παρέδωσε την έκθεση της ΤτΕ ο Γ. Σουρνάρας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ02.07.2018 | 4:03 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Aνοιχτό άφησε το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική που κατέθεσε στον πρόεδρο της Βουλής ο κ. Στουρνάρας εκτιμά ότι δεδομένου ότι οι αποφάσεις του Eurogroup συνδέονται με ενισχυμένη εποπτεία και αιρεσιμότητα (που αποτελούν ουσιαστικά τις προϋποθέσεις για τη θέσπιση προληπτικής γραμμής στήριξης), ενώ παράλληλα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, παρέχουν στην ΕΚΤ τη διακριτική ευχέρεια να εξετάσει τη διατήρηση της «παρέκκλισης» (waiver) για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εξασφαλίσεων στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος. Παράλληλα, παρέχουν στην ΕΚΤ τη διακριτική ευχέρεια να εξετάσει την αποδοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων (στην κανονική χρονική περίοδο και στην περίοδο επανεπένδυσης).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ωστόσο το λεκτικό πινγκ πονγκ με τον Νίκο Βούτση, αλλά και η εκτίμηση του κ. Στουρνάρα ότι τόσο υψηλά πλεονάσματα με τα οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνηση, μόνο χώρες του ΟΠΕΚ, δηλαδή πετρελαιοπαραγωγικές, θα μπορούσαν να επιτύχουν.

Ο κ. Στουρνάρας χρησιμοποίησε θετικά λόγια για τη συμφωνία της 21ης Ιουνίου για το χρέος υποστηρίζοντας ότι έχει θετική συμβολή σε δύο κατευθύνσεις: Πρώτον εξασφαλίζει ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική σταθερότητα με το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας που έχει συμφωνηθεί και δεύτερον γιατί έρχεται μετά τη συμφωνία του 2012 και ελαφρύνει ακόμα περισσότερο το χρέος εξασφαλίζοντας βιωσιμότητα τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας αν και αναγνώρισε ευθύνες και στους εταίρους επέρριψε τη μεγαλύτερη ευθύνη στην ελληνική πλευρά και φωτογραφίζοντας τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ αναφέρθηκε στα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που έχουν συμφωνηθεί λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα τα πληρώνουν δύο γενιές Ελλήνων.

O Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υπεραμύνθηκε του έργου της κυβέρνησης και της Βουλής τα τελευταία τρία χρόνια αλλά έστρεψε τα βέλη του στο ΔΝΤ.

Ο κ. Στουρνάρας ζήτησε ξανά τον λόγο λέγοντας ότι όντως έγιναν λάθη από το ΔΝΤ όμως τα σημαντικότερα λάθη έχουν γίνει από την ελληνική πλευρά. Ο κ. Βούτσης ανταπάντησε και επιρρίπτοντας την ευθύνη στις κυβερνήσεις του απώτερου παρελθόντος.

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης