Τρίτη 25.01.2022 | Εορτάζουν: Γρηγόρης, Γρηγόριος, Γόλης, Γρηγορία, Μαργαρίτης, Μαργαρίτα

Οι παροχές και οι πιθανές πρόωρες εκλογές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ08.05.2019 | 5:47 μμ

Γράφει ο/η

Λάζαρος Μάμαλης

Γράφει ο/η Λάζαρος Μάμαλης

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αλλάξει το κλίμα επιλέγοντας να ανακοινώσει ένα νέο «πακέτο» παροχών και φοροελαφρύνσεων το οποίο θα έχει άμεσο αντίκρισμα στις τσέπες των πολιτών – ψηφοφόρων.

Κι αυτό γιατί ανακοινώθηκε 13η σύνταξη η οποία δεν θα δοθεί την περίοδο των Χριστουγέννων αλλά αυτό το Μάιο, λίγο πριν τις ευρωκάλπες και τις αυτοδιοικητικές εκλογές!

Είναι σαφές ότι είναι μια  κίνηση πολιτικού και επικοινωνιακού αντιπερισπασμού, αλλά και  μια προσπάθεια αλλαγής του κλίματος, με την προσδοκία αυτό να λειτουργήσει στις κάλπες της 26ης Μαΐου αλλά και να λειτουργήσει αθροιστικά ενόψει και των εθνικών εκλογών οι οποίες μπορεί να φαίνονται στον… ορίζοντα του Οκτωβρίου, ωστόσο, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτές να επισπευστούν για τον ερχόμενο Ιούνιο.

Στα πολιτικό-δημοσιογραφικά στέκια των Αθηνών κυκλοφορούν δύο σενάρια τα οποία μπορούν να επισπεύσουν τις εκλογές και τα οποία συνδέονται με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Το πρώτο είναι το θετικό για την κυβέρνηση σε περίπτωση που η διαφορά είναι μικρότερη των πέντε ποσοστιαίων μονάδων. Σε μια τέτοια περίπτωση, εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τη σύγχυση στη Νέα Δημοκρατία, στελέχη της οποίας δημιουργούν κλίμα για νίκη ακόμη και πάνω από δέκα μονάδες, αιφνιδιάζοντας με εκλογές εντός του Ιουνίου.

Το δεύτερο σενάριο είναι το αρνητικό για τον ΣΥΡΙΖΑ με το άνοιγμα της διαφοράς από τις ευρωεκλογές να διευρύνεται πάνω από τις 10 μονάδες. Σ’ αυτό το ενδεχόμενο, δυσχεραίνουν τα περιθώρια ελιγμών από την πλευρά της κυβέρνησης με τον πρωθυπουργό να οδηγείται σε πρόωρες εκλογές για να αποφύγει διαλυτικές τάσεις εντός του κόμματός του προκειμένου να διατηρήσει ο ίδιος την πρωτοβουλία των κινήσεων ενόψει της επόμενης ημέρας των εκλογών.

Ανεξαρτήτως, αν τα παραπάνω σενάρια επιβεβαιωθούν ή διαψευστούν το βέβαιο είναι ότι τα αποτελέσματα των προσεχών εκλογών θα δώσουν νέα δυναμική στις πολιτικές εξελίξεις οι οποίες-το προσεχές διάστημα- θα είναι πυκνές.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης
ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020