Τρίτη 16.08.2022 | Εορτάζουν: Αλκιβιάδης, Άλκης, Άλτσος, Γεράσιμος, Μάκης, Μικές, Μίκης, Γερασιμούλα, Διομήδης, Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα, Σαράντης, Σαράντος, Σαραντούλα, Απόστολος, Τόλης, Αποστόλης, Αποστολία, Λία, Αποστολίνα, Πολίνα, Σταμάτης, Σταμάτιος, Στάμος, Σταμούλης, Σταμέλος, Σταμέλης, Σταμελάς, Σταματία, Μάτα, Ματούλα, Ματίνα, Σταματίνα, Σταμάτα, Σταμέλα, Σταμούλα, Σταματή, Μάτω, Σταματέλλα

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας τα εγκαίνια του μουσείου Τσιτσάνη τον προσεχή Σεπτέμβριο

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ04.08.2022 | 12:17 μμ

Γράφει ο/η

Λογιστήριο

Γράφει ο/η Λογιστήριο

Ένα πλούσιο πρόγραμμα αντάξιο του μεγέθους του κορυφαίου Τρικαλινού δημιουργού προγραμματίζει ο Δήμος Τρικκαίων παρουσία γνωστών καλλιτεχνών

Του Λάζαρου Μάμαλη

«Στα Τρίκαλα στα δυο στενά σκοτώσανε τον Σακαφλιά». Όταν ο Βασίλης Τσιτσάνης έγραφε αυτούς τους στίχους το 1939, εμπνευσμένος από τη δολοφονία του διαβόητου κακοποιού της εποχής Γεώργιου Σακαφλιά, μέσα στις φυλακές Τρικάλων, σίγουρα δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μια μέρα αυτές οι φυλακές, «τα στενά», θα γινόταν το πολιτιστικό σπίτι του.
Ούτε βέβαια, ότι τα εγκαίνια του μουσείου που θα φέρει το δικό του όνομα θα γίνουν παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και πλειάδας καταξιωμένων καλλιτεχνών.
Όπως ανέφερε χθες στη «Ραδιοφωνική Λέσχη» ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Μιχάλης Λάππας, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια του μουσείου Τσιτσάνη το οποίο μπορεί να λειτουργεί αλλά επισήμως δεν έχει εγκαινιαστεί. Το επόμενο χρονικό διάστημα ολοκληρώνεται και οι τελευταίες εργασίες που αφορούν το μουσείο και σχετίζονται με το ψηφιακό υλικό που θα έχουν τη δυνατότητα να δουν και να ακούσουν οι επισκέπτες, οπότε ολοκληρώνεται η παρέμβαση για τη δημιουργία ενός μοναδικού, για τα ελληνικά δεδομένα, μουσείου.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας που ήδη έχει αποδειχθεί τη σχετική πρόσκληση αλλά και κορυφαίων καλλιτεχνών. Μεταξύ αυτών και ο Γιώργος Νταλάρας ο οποίος ήδη έχει αποδειχθεί την πρόσκληση και απομένουν τα διαδικαστικά για να σφραγίσει η παρουσία του στους εορτασμούς των εγκαινίων οι οποίοι δεν θα περιοριστούν σε μία μόνο ημέρα αλλά θα «τρέξουν» για διάστημα μιας εβδομάδας κατά την οποία θα διοργανωθούν συναυλίες και καλλιτεχνικά δρώμενα με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από τα Τρίκαλα και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Το γεγονός της επίσκεψης της κυρίας Σακελλαροπούλου, της πρώτης στην περιοχή μας μετά την εκλογή της, προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στην τελετή των εγκαινίων για ένα μουσείου που δημιουργήθηκε για να τιμηθεί ένας κορυφαίος δημιουργός και για να επικοινωνηθεί το έργο του στις επόμενες γενιές.

Το μουσείο
Το Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη, λειτουργεί στον επάνω όροφο των παλιών φυλακών Τρικάλων, δίπλα στον ποταμό Ληθαίο. Είναι αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη και στιχουργού. Ένα έργο εμπνευσμένο από τη ζωή του λαού, γεμάτο εικόνες και συναισθήματα τα οποία αντανακλώνται μέσα από τα δεκάδες, σπάνιας ομορφιάς και αυθεντικότητας, τραγούδια του.
Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται η βιογραφία του δημιουργού, διάφορες φωτογραφίες, μουσικά όργανα, προσωπικά του αντικείμενα και πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό από το έργο του, όπως παρτιτούρες και δίσκοι με αυθεντικές εκτελέσεις των τραγουδιών του. Επίσης, περιλαμβάνονται εργαλεία και μηχανήματα από τις παλιές φυλακές καθώς και αντικείμενα από τη ζωή των κρατουμένων.
Στη δυτική όψη του παλιού διοικητηρίου των φυλακών, δεσπόζει, επιβλητική, η μορφή του Βασίλη Τσιτσάνη. Πρόκειται για ένα ψηφιδωτό επιφάνειας 18 τ.μ., προσφορά των τρικαλινών καλλιτεχνών Μιχάλη Κουφογιάννη και Γεώργιου Κουρμέτζα, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 24-12-2019.
Στο χώρο λειτουργεί επιπλέον, στούντιο ηχογράφησης, βιβλιοθήκη και αίθουσα εκδηλώσεων. Ουσιαστικά, δεν πρόκειται απλά για ένα στατικό μουσείο αλλά για ένα κέντρο έρευνας και καλλιτεχνικής δημιουργίας. Σκοπός του είναι η ψηφιακή καταγραφή, τεκμηρίωση και προβολή σημαντικών στοιχείων και πληροφοριών από τη ζωή και το έργο του Βασίλη Τσιτσάνη και την παρουσίασή τους στο κοινό.
Στο ισόγειο του ιστορικού κτηρίου βρίσκεται το Δίδυμο Οθωμανικό Λουτρό. Στο προαύλιο υπάρχει το παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου, προστάτη κάθε έννοιας ελευθερίας και ελευθερωτή των φυλακισμένων. Λειτουργούσε εντός των φυλακών και πλέον, αναστηλωμένο, αποτελεί τμήμα του μουσειακού συγκροτήματος. Επίσης, εδώ βρίσκεται και το καφέ – μπιστρό του μουσείου.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης