Σάββατο 24.02.2024 | Εορτάζουν: Θεόδωρος, Θοδωρής, Θόδωρος, Θεοδώρα, Δώρα, Θοδώρα, Δωρούλα, Ντόρα

Παρουσίαση του βιβλίου του Παντελή Καψή

ΤΟΠΙΚΑ18.03.2023 | 3:18 μμ

Γράφει ο/η

newsroom

Γράφει ο/η newsroom

Στα Τρίκαλα βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής ο δημοσιογράφος, πρώην διευθυντής των Νέων και του Βήματος, αλλά και πολιτικός, κ. Παντελής Καψής με την ιδιότητα του συγγραφέα για την παρουσίαση του βιβλίου του, «Η πτώση – 2011: Το έτος μηδέν της Κεντροαριστεράς».

Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ και περιγράφει την κατάρρευση της Κεντροαριστεράς εν καιρώ μνημονίων και απαντά στο εύγλωττο αλλά και σύνθετο ταυτόχρονα ερώτημα γιατί το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε τόσο ακριβά το μνημόνιο, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης ψήφισαν μνημόνια και άντεξαν εκλογικά.

Την παρουσίαση του βιβλίου στήριξε το βιβλιοπωλείο Τσιοπελάκος.

Ο κ. Καψής μιλώντας για το βιβλίο του υποστήριξε ότι ουσιαστικά καταγράφει τις αποφάσεις της περιόδου 2009-2011 κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των αποφάσεων του πρώτου μνημονίου, ενώ μιλώντας για το σήμερα και την κατάρρευση των τραπεζών, εξέφρασε την ελπίδα πως η Ευρώπη είναι πιο έτοιμη από εκείνη την περίοδο και πως έχει πάρει το μάθημά της.
Το βιβλίο αποτελεί στην ουσία μια εξιστόρηση της περιπέτειας της κεντροαριστεράς από το 2009 μέχρι το 2011, όταν ήταν η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, χρειάστηκε να κάνει όλη αυτήν την προσπάθεια με τη σκληρή λιτότητα με το μνημόνιο. Επί της ουσίας είναι και μια προσπάθεια να δούμε πώς η χώρα διαχειρίστηκε αυτό το μνημόνιο που είχε τόσο αρνητικές επιπτώσεις στις ζωές. Το ερώτημα είναι αν θα μπορούσε να έχει λίγο διαφορετικό δρόμο. Την ύφεση και τη λιτότητα δεν θα μπορούσαμε να την έχουμε αποφύγει. Ενδεχομένως, όμως, αν είχαν γίνει μια σειρά από πράγματα να ήταν λίγο καλύτερα τα αποτελέσματα. Αυτή η αλληλουχία σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες και τότε με το ΠΑΣΟΚ να δίνει μόνο αυτό τη μάχη και όλοι οι άλλοι να είναι απ’ έξω και να πετροβολούν, είναι το θέμα του βιβλίου.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ανδρέας Γιουρμετάκης, ο οποίος χαρακτήρισε το βιβλίο «πάρα πολύ ενδιαφέρον» και με τις παρατηρήσεις του διευκόλυνε την ανάπτυξη ουσιαστικής συζήτησης γύρω από το αντικείμενο που πραγματεύεται το βιβλίο.

 

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης