Αριθμός Μ.Η.Τ. 232067
Η ιστοσελίδα www.trikalaerevna.gr σύμφωνα με την απόφαση Ε/5083/25-11-2024 της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης / Διεύθυνση Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης / Τμήμα Μητρώου και Διαφάνειας έλαβε την πιστοποίηση εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Ηλεκτρονικού Τύπου (Μ.Η.Τ.) στον Νομό Τρικάλων σύμφωνα με το Ν.5005/2022. O κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων ηλεκτρονικού τύπου αναρτάται στην ιστοσελίδα της Γ.Γ.Ε.Ε.
ΤΟΠΙΚΑ 02.11.2024
Γράφει ο/η
Γράφει ο/η newsroom
Οι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας κατέθεσαν πρόσφατα μία ακόμη, προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου.
Οι ίδιοι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας δεν αντέδρασαν στην εκτροπή του ποταμού Εύηνου (διαρρέει τον ίδιο νομό) ο οποίος τη δεκαετία του ’90 εκτράπηκε προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα λειψυδρίας του λεκανοπεδίου της Αττικής. Για τον ίδιο λόγο έχει εκτραπεί προ ετών ο ποταμός Μόρνος και βέβαια αντλείται νερό από το λίμνη Υλίκη εδώ και αρκετές δεκαετίες.
Κανένα απ’ αυτά τα έργα δεν συνάντησε την αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων που εμμονικά αντιδρούν στην μερική εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ερημοποίησης της Θεσσαλίας που σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι μαθηματικά βέβαιος, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι οι περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν αντιδρούν και στην σχεδιαζόμενοι εκτροπή των υδάτων της λίμνης των Κρεμαστών (παραποτάμων του Αχελώου) για να ξεδιψάσει η Αθήνα. Το ακόμη πιο περίεργο είναι ότι οι φορείς της Αιτωλοακαρνανίας που μονίμως είναι με το όπλο παρά πόδα για τον Αχελώο στο μέτρο που αφορά τη Θεσσαλία, δεν εναντιώνονται με την εκτροπή της λίμνης των Κρεμαστών.
Παρότι σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη προχωρήσει η προμελέτη για την μεταφορά νερού από τους δύο ποταμούς που εκβάλλουν στην λίμνη των Κρεμαστών αλλά και αυτή καθαυτή την λίμνη.
Αρμόδιοι παράγοντες της ΕΥΔΑΠ δήλωσαν στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ότι το κόστος του νερού από αφαλάτωση είναι σημαντικό και φτάνει το 1€ το κυβικό ενώ σήμερα η ΕΥΔΑΠ χρεώνει το κυβικό κατά 0,35 λεπτά.
Σε κάθε περίπτωση και οι δύο λύσεις είναι σχετικά χρονοβόρες και θα πάρουν τουλάχιστον μία τριετία μέχρι να λειτουργήσουν.
Οι ίδιοι παράγοντες της ΕΥΔΑΠ τόνιζαν ότι η πιο γρήγορη και πιο συμφέρουσα λύση με χαμηλό κόστος είναι η μεταφορά νερού από την λίμνη των Κρεμαστών, η οποία μπορεί να έχει αποτελέσματα και να ενισχύσει το δίκτυο σε πιο σύντομο χρόνο και από τα τρία χρόνια, εάν δεν υπάρξουν βέβαια προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας για περιβαλλοντικούς ή άλλους λόγους με συνέπεια να καθυστερήσει το έργο.
Το έργο είναι σχετικά εύκολο και θα χρειαστεί να γίνει διάνοιξη σηράγγων για την διέλευση του αγωγού, όμως κάτι αντίστοιχο έχει γίνει στο παρελθόν με την μεταφορά νερού από το φράγμα του Ευήνου στο δίκτυο του Μόρνου.
Το αρχικό σενάριο προβλέπει να διασυνδεθούν με το δίκτυο του Μόρνου δύο παραπόταμοι του Αχελώου που εκβάλλουν στη λίμνη Κρεμαστών.
Σύμφωνα με παράγοντες της ΕΥΔΑΠ εξετάζονται όλες οι δυνατές λύσεις για να επιλυθεί οριστικά το πρόβλημα στην υδροδότηση της πρωτεύουσας. Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και η Κυβέρνηση.
Η συγκεκριμένη πραγματικότητα προκαλεί εύλογα ερωτηματικά τα οποία καλούνται να απαντήσουν όλοι εκείνοι που εμμονικά αντιδρούν στην μερική εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου στη Θεσσαλία. Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά; Υπάρχει κακή και καλή εκτροπή; Γιατί αντιδράσεις αλά καρτ παρότι πρόκειται για έργα με το ίδιο περιεχόμενο, δηλαδή, τη μεταφορά υδάτων από μία περιοχή σε άλλη;