Τρίτη 28.06.2022 | Εορτάζουν: Ανάργυρος, Ανάργυρη, Αναργυρούλα, Γερμανός

Περιοδείες στα χωριά ξεκινά «Η Άνοιξη»

ΤΟΠΙΚΑ17.01.2019 | 6:50 μμ

Γράφει ο/η Θανάσης Τσαγγαράς

Στις επάλξεις των ενημερωτικών συγκεντρώσεων σε χωριά του νομού Τρικάλων θα βρεθεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «Η Άνοιξη» με αφορμή την πρεμιέρα των αγροτικών κινητοποιήσεων που θα φέρουν την υπογραφή της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων.

Συνδικαλιστές της «Άνοιξης» ξεκινούν τις ενημερωτικές εξορμήσεις στα χωριά του νομού από το Μεγαλοχώρι την ερχόμενη Δευτέρα, συγκαλώντας αγροτική σύσκεψη με τους αγρότες της Δ.Ε. Εστιαιώτιδας και Πελινναίων. Σκοπός η συζήτηση των αγροτικών προβλημάτων, η καταγραφή τους και ο συντονισμός με αφορμή την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Αναμένεται φυσικά συνέχεια μιας και θα ακολουθήσουν ανάλογες συσκέψεις στις Δημοτικές Ενότητες Φαλώρειας, Μεγάλων Καλυβίων και Φαρκαδόνας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί από πλευράς της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, σε επίπεδο νομού Λάρισας, αγροτικό μπλόκο αναμένεται να στηθεί στην εθνική οδό στη Λάρισα, τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, από αγρότες που συντάσσονται με τις θέσεις της, στο πλαίσιο της απόφασης που υλοποιεί σε όλη την Ελλάδα.

Τα βασικά αιτήματα των αγροτών αφορούν το κόστος παραγωγής, τις ανοιχτές τιμές στο βαμβάκι, την αύξηση του αφορολόγητου, τις αποζημιώσεις, αλλά και τους πλειστηριασμούς γης και κατοικίας για τους αγρότες με δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Επίσης, οι αγρότες διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, ενώ διεκδικούν, μεταξύ άλλων, να μην υπάρξουν περικοπές στις ενισχύσεις, να σταματήσουν τα «αγροτοδικεία», καθώς και συντάξεις στα 60 έτη για τους άνδρες και στα 55 έτη για τις γυναίκες.

Τι πρόκειται να συμβεί ωστόσο στα Τρίκαλα; Απάντηση στο ερώτημα αναμένεται να δοθεί μέσα από τις αγροτικές συσκέψεις που θα διοργανωθούν στο νομό Τρικάλων.

Στο τραπέζι των συσκέψεων αναμένεται να τεθούν όλα τα ζητήματα και να εξεταστεί το ενδιαφέρον των Τρικαλινών αγροτών.

Το πρώτο σενάριο που κυοφορείται αναφέρει σύμφωνα πάντα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες να στηθεί κάποιο μπλόκο στο νομό Τρικάλων, κάτι ανάλογο που είχε συμβεί και πέρυσι, στην είσοδο του Ε-65 στο Μεγαλοχώρι. Ένα δεύτερο σενάριο που ίσως εξεταστεί είναι η προσυγκέντρωση των αγροτών στα Τρίκαλα και η μετέπειτα κάθοδος στη Λάρισα ή σε κάποιο άλλο σημείο, ενδεχομένως και στο γειτονικό νομό της Καρδίτσας.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το αμέσως επόμενο διάστημα μέχρι την Δευτέρα 28 Γενάρη που ανοίγει και επίσημα ο κύκλος των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Η ΕΡΕΥΝΑσχολιάστε εδώ

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.

Η ΕΡΕΥΝΑδιαβάστε επίσης